Новини / Рослинництво     11 червня 2020 17:30

Сорго відроджує свою популярність

Американські фермери нарощують посівні площі під сорго. Україна належить до найбільш перспективних країн для розвитку вирощування цієї культури

Американські фермери збільшують площі під сорго – високоврожайною посухостійкою культурою. У 2015-2016 роках така не зовсім традиційна культура як сорго досягла піку популярності в США, а її вартість сягнула історичного максимуму у відношенні до кукурудзи. Зокрема, це пояснювалося тим, що Китай викуповував до 75% врожаю.

Надалі ж торговельні стосунки поміж Китаєм та США погіршилися, окрім цього, не апробована як слід агротехнологія вирощування сорго дала певні збої. Так, фермери не знали, як проконтролювати попелицю та деякі види бур’янів.

Наразі ж технологічна ситуація демонструє істотне поліпшення. Напрацьовані ефективні схеми виявлення шкідників в посівах сорго на ранніх стадіях та прогнозування їх розвитку, а також рекомендовано дієві препарати для захисту цієї культури від шкідників, захворювань та бур’янів.

Окрім цього, нікуди не поділися такі відомі переваги сорго як посухостійкість, високий потенціал врожайності і значна харчова та кормова цінність цієї культури.

Читайте: Неприбуткове свинарство – імпорт зріс утричі 

Це призвело до того, що в США у 2020 році зафіксоване розширення площ під сорго – із 5,3 до 5,8 млн акрів (1 акр=0,4 га). Тамтешні експерти прогнозують подальше зростання популярності цієї культури.

Ми своє чергою відзначимо, що Україна належить до провідних країн світу в плані перспективи та технології вирощування сорго. Так, саме у нас впродовж двох років поспіль встановлювалися світові рекорди врожайності цієї культури, яка може «насипати» навіть понад 15 т/га. В Україні успішно практикуються ефективні технології вирощування сорго, в тому числі для посушливих степових регіонів, у яких можна отримувати хороші врожаї.

У всякому разі сорго потребує на 25% вологи менше у порівнянні із кукурудзою, а вартість 1 тони зерна сорго за нинішніх цін ненабагато поступається кукурудзі. Очевидно, що ця культура може мати хороші перспективи в Україні, урізноманітнивши при цьому сівозміну господарств, розташованих у степовій зоні.

Нагадаємо, раніше повідомляв про те, що пандемія паралізувала картопляну галузь в усьому світі.

Фото: Wikimedia

Читайте також