Дуже скоро розпочнеться сезон, коли у продажу почне з’являтися всіма улюблена полуниця у великій кількості. Багато хто самостійно займається її вирощуванням, але не кожен замислюється про те, які корисні властивості для людського організму має ця маленька, яскрава і смачна ягода. Тому ознайомимося з тим, кому показана і протипоказана ця ягода, а також її основними корисними властивостями.
Полуниця та її історичне коріння
Поява такої ягоди, як полуниця, відбулася завдяки схрещуванню між собою кількох сортів суниці. Тому, серед садівників ця ягода є однією з найбільш популярних. Східна Азія по праву вважається батьківщиною полуниці, оскільки саме з цього місця почалося її активне поширення по всьому світу. Вважається, що офіційно ця ягода народилася 1766 року.
Основний склад і калорійність ягоди
Багато дієтологів стверджують, що в складі всього 5 ягід полуниці міститься стільки вітаміну С, скільки в одному досить великому апельсині. Щоб повністю закрити потребу організму в добовій нормі калію, буде достатньо з’їсти всього 8 ягід. За калорійністю полуниця виступає ідеальним продуктом для тих, хто стежить за своєю фігурою. У 100 г продукту міститься близько 30 ккал.
У складі такої ягоди, як полуниця, містяться такі вітаміни: B1, B2, A, B9, E, C, H та K.
Серед мінералів варто виокремити значну кількість кальцію, калію, цинку, магній, йод, цинк, натрій і фосфор.
Корисні властивості полуниці для організму
Насамперед серед основних моментів, які вкрай корисні для організму людини, варто виділити антиоксидантні властивості. У їхній ролі виступає аскорбінова кислота у вигляді вітаміну С і бета-каротин у вигляді вітаміну А. Кожен з них виступає ідеальним захисником для організму. Наявність у складі антиоксидантів сприяє зниженню ризику розвитку різних захворювань серцево-судинної системи, а також істотно знизити кількість поганого холестерину, який може бути в організмі. Додатково полуниця в плані користі примітна тим, що допомагає знижувати артеріальний тиск, а також перешкоджає утворенню тромбів.
Дуже важливою така ягода є для відновлення шлунково-кишкового тракту, оскільки сприяє такому процесу, як детоксикація. Це забезпечується завдяки тому, що в складі полуниці є такі вітаміни, як С і А, а також клітковина.
Полуниця допомагає істотно поліпшити когнітивні властивості завдяки тому, що в її складі у великій кількості містяться флавоноїди. Якщо у раціоні будуть періодично присутні ягоди полуниці, це допоможе уникнути розвитку такого захворювання, як хвороба Альцгеймера, а також поліпшити показники пам’яті.
У складі полуниці також міститься марганець. Саме він сприяє нормальній роботі мозку, а також нервової системи. Також марганець бере активну участь у процесі формування сполучних і кісткових тканин.
Користь для шкіри
Полуниця досить активно використовується у косметології, через те, що в її складі міститься велика кількість вітаміну С. Він дуже корисний для шкіри, нігтів, волосся, а також сприяє зміцненню імунітету. За потреби практично в будь-якій аптеці можна знайти олію, виготовлену з насіння полуниці. Її можна не тільки додавати в різні засоби, що використовуються в косметології, а й використовувати як ефективний зволожувальний засіб. За допомогою пюре з полуниці можна і зовсім зробити шкіру світлішою.
Як вибрати полуницю
Звертайте увагу на вигляд ягоди. Полуниця повинна мати яскравий та насичений червоний колір, а також мати приємний аромат та бути в міру м’якою та не бути пухкою. Не купуйте полуницю, якщо вона має явні ознаки пошкодження.
Джерело інформації: fruit-time.ua
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!