Новини / Рослинництво     16 січня 2025 18:36

Озимі культури в Україні зимують без загроз: січень 2025 видався теплим


У першій декаді січня 2025 року погодні умови в Україні сприяли успішній перезимівлі озимих культур. Аномально тепла погода, що нагадувала середину березня, дозволила рослинам залишатися в стані зимового спокою або повільно вегетувати, без загроз для їхнього стану.

Про це йдеться в декадному огляді Укргідрометцентру.

Перша декада січня 2025 року в Україні відзначалася аномально теплими температурами, характерними для середини березня. Як повідомили агрометеорологи, середній температурний фон був значно вищим за кліматичну норму. Подібні погодні умови на початку року спостерігалися у 2018, 2014, 2007, 2005 та 2001 роках.

У таких умовах озимі культури на більшій частині площ залишалися у стані неглибокого зимового спокою. Лише в окремі дні, коли температура повітря перевищувала +5°C, відзначалося тимчасове пробудження рослин і їхня повільна вегетація. На пізно засіяних полях південних і східних областей у кінці декади навіть зафіксували утворення сходів та початок кущіння.

“Загрозливих явищ для перезимівлі озимих культур, а також плодових дерев і багаторічних трав, у цей період не спостерігалося. Мінімальні температури ґрунту на глибині вузла кущіння (3 см) коливалися від 0°C до -5°C, подекуди на Київщині – до -7°C. Це значно вище критичних температур вимерзання,” – зазначили агрометеорологи.

За розрахунками, критичні температури вимерзання для різних фаз розвитку озимих культур становлять:

  • Озима пшениця: сходи – -12…-14°C, 3-й листок – -13…-14°C, кущіння – -14…-15°C.
  • Озиме жито: -14…-16°C.
  • Озимий ячмінь та ріпак: -9…-11°C.

Тепла погода першої декади січня 2025 року створила сприятливі умови для зимівлі озимих культур. Відсутність різких морозів дозволила рослинам зберегти життєздатність і підтримати гарні перспективи для весняного розвитку.

Новини за темою:  Ціни на пальмову олію впали до мінімуму за півтора року: аналітики прогнозують подальше здешевлення
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також