Новини / Рослинництво     04 грудня 2024 09:49

Озимі культури в Україні перейшли у фазу зимового спокою


Агрометеорологічні умови третьої декади листопада були сприятливими для перезимівлі озимих культур. Зниження середньодобових температур нижче +5°C (вночі – до від’ємних значень) сприяло завершенню ростових процесів у рослинах озимих зернових культур, які перейшли до неглибокого зимового спокою.

За даними Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, в Одеській області посіви пшениці озимої перебувають у різних фазах розвитку: від проростання насіння до утворення 1–6 пагонів. Більшість посівів, залежно від строків сівби, вологості ґрунту та внесення добрив, перебувають у доброму або задовільному стані.

Проблеми на окремих полях

На полях, де не застосовували добрива, спостерігається пожовтіння листя, що свідчить про азотне голодування. Також на добре розвинених посівах виявлено ознаки грибних хвороб (кореневі гнилі, септоріоз) та ушкодження шкідниками, зокрема злаковою мухою та сисними комахами.

Ситуація з озимим ячменем подібна, хоча його розвиток на цей час дещо кращий, ніж у пшениці. Рослини перебувають у фазах від «проростання насіння» до «утворення 2–3 пагонів».

Стан ріпаку озимого

Рослини ріпаку озимого сформували розетку з 5–15 листків залежно від строку сівби та вологості ґрунту. На полях із низькими запасами вологи й відсутністю мінеральних добрив рослини мають фіолетове забарвлення і значно відстають у розвитку.

Загальні підсумки

Агрометеорологи зазначають, що на більшій частині території України, за винятком крайнього півдня, озимі культури перейшли у фазу зимового спокою. Небезпечних явищ, які могли б зашкодити перезимівлі, наразі не зафіксовано.

Нагадаємо, науковці повідомляють, що цього року агрометеорологічні умови спричинили відставання у фазах розвитку озимих культур на 2-3 тижні порівняно з багаторічними показниками.

Новини за темою:  На Житомирщині запустили найбільший в Україні завод з переробки конопель: яку продукцію вироблятиме підприємство
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також