Обсяг імпортної свинини на українських прилавках продовжує зростати

Закупівлі за кордоном свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней за три літні місяці склали 10,5 тис. тонн, що у 8 разів більше ніж за відповідний період минулого року. Такі дані наводять в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України».
За інформацією АСУ, загалом за січень-серпень 2018 року обсяг імпортної свинини сягнув 15,7 тис. тонн, що у 7,5 разів більше, порівняно з 2017-м. Ці об’єми коштували підприємствам-імпортерам майже $30 млн.
«Наразі спостерігаємо пожвавлення надходження свинини з-за кордону та скромніший експорт (за січень-серпень 2018-го на зовнішні ринки, — переважно Гонконг, В’єтнам та Грузія, — спрямували 1,3 тис. т, що на 3 тис. т менше ніж за відповідний період 2017-го). Поштовхом цьому стала слабша пропозиція свинини в середині країни ніж торік та наближеність внутрішніх цін до європейських», – заявили в асоціації
Та додали, що за оцінками українських та міжнародних аналітиків, внутрішнє виробництво «закриває» потребу вітчизняного ринку в свинині більш ніж на 90%.
«Це означає, що споживачі споживатимуть переважно вітчизняне м’ясо свиней. А основними реципієнтами «закордонної» свинини виступають м’ясопереробники, які оптимізують витрати на сировину», — коментують в АСУ.
