На сучасних свинофермах вентиляційна система — це не лише про свіже повітря. Це — про здоров’я поголів’я, швидкий набір ваги та економію ресурсів. Щоб створити гарний мікроклімат на фермі, фахівці компанії “ВАДА” рекомендують звертати увагу на “мертві зони” у приміщенні.
“Навіть найпотужніша вентиляція може залишати ділянки з застійним повітрям, де накопичується аміак та підвищується вологість, – говорить інженер Олександр Жилінський. – У такому разі добре використовувати тепловізор або прості димові тести для виявлення цих зон та переналаштування повітряних потоків.
Наступне, на що потрібно звертати увагу, це повітря на вході: більшість господарств концентрується на витяжних вентиляторах, а про якість і рівномірність притоку забуває. Встановіть фільтри та жалюзі, що рівномірно розподіляють повітря. Так ви уникнете різких перепадів температури та протягів.
“Також раджу використовувати автоматизовані системи, які враховують не тільки температуру, а й рівень CO₂ та аміаку, туманоутворення для охолодження у спекотний період, але правильно. Туман — класний спосіб охолодити повітря, проте якщо його запускати хаотично, можна спровокувати підвищення вологості. Тому краще застосовувати систему туманоутворення разом із вентиляторами на витяжку, – рекомендує спеціаліст “ВАДА”.
І не забувайте про шумове навантаження. Часто фермери не враховують, що шум від вентиляторів впливає на поведінку свиней. Занадто гучні системи — це стрес для тварин. Перевіряйте рівень шуму, і за потреби встановлюйте шумоглушники або обирайте тихі моделі.
Ідеальна вентиляція — це не максимальна кількість вентиляторів, а правильно збалансований мікроклімат.