Озимий ячмінь: основи підготовки та догляду

Ячмінь використовують як фураж для виробництва круп та борошна — лише потрібно розуміти різницю між його видами. Знаючи, як відрізнити ярий ячмінь від озимого, можна налагодити його постачання на внутрішній та зовнішні ринки для отримання найбільшого прибутку.
Оптимальні терміни посіву
Посів ячменю визначають кожного року окремо, залежно від погоди та регіону висадки. Найкраще підходять південні землі України, де теплий клімат. Заморозки спричиняють утворення льодяної кірки — і загибель рослини. Найкращим часом вважають період із середини вересня до середини жовтня. За умови хорошої погоди можна зачекати навіть початку зими, але за українського клімату це ризиковане рішення.
Ячмінь дуже чутливий до похолодань, тому важливо посіяти його так, щоб до зими не встигли сформуватись трубки. Якщо колос вже витягнеться, то за похолодання він перемерзне. Це зробить його чутливим до впливу шкідників та хвороб, в тому числі плісняви, гессенської мухи та зеленоочки. Проте занадто пізня посівна знизить врожайність.
Обробка ґрунту і норми висіву
Готувати поле до наступної висадки потрібно одразу після збору врожаю. Його проводять у декілька етапів:
- Боронами та дисковими лущильниками переробляють залишену стерню.
- Поверхню вирівнюють, ущільнюють, проорюють. Втручання проводиться на глибину до 30 см для рівномірного накопичення вологи.
- Культивують для створення щільного насіннєвого ложа.
Потім чекають до часу посіву, щоб земля набрала достатньо поживних речовин та вологи. Перед початком висіву позбавляються бур’янів та проводять мінімальну обробку добривами з високим вмістом калію, фосфору й натрію. Якщо наявна сівалка з дисковими боронами, можна сіяти без попередньої культивації.
Для хорошої врожайності знадобиться приблизно 206 кг зерна на гектар, що складає 3–5 млн насінин. Але потрібно врахувати характеристики вибраного сорту, зокрема рівень схожості та посівну придатність. Ячмінь любить вологість, тому глибину посіву вибирають залежно від регіону та параметрів конкретної ділянки — до 8 см. Спочатку його потрібно обробити фунгіцидами.
Особливості догляду за озимим ячменем
Ранньою весною потрібно провести боронування, щоб зняти льодяну кірку та знищити нові бур’яни. Це також дозволить розпушити ґрунт, покращити циркуляцію вологи та наситити землю киснем. Додатково проводять підживлення та вносять захист від шкідників, ще до виходу в трубку.
Для підживлення знадобляться 26 кг азоту, 24 кг калію, 11 кг фосфору. Якщо перед цим на полі росли бобові, кількість азотного добрива можна зменшити вдвічі. Обробку проводять за температури повітря не нижче 15°С, використовуючи фунгіциди, гербіциди, натрієву сіль, за необхідності — розчин анілатома.
Озимий ячмінь дуже чутливий до кількості поживних речовин, тому підживлення проводиться якомога раніше, ледь пройдуть заморозки. Йому потрібні нові сили для росту. Також варто регулярно позбавлятись бур’янів та знищувати відмерлі колоси.