Новини    31 грудня 2017 15:00

Новорічний лікбез: яке шампанське краще


Шампанське – це ігристе вино, яке виробляється у французькому регіоні Шампань. Назву «шампанське» відповідно до міжнародних договорів можна застосовувати до ігристих вин, вироблених тільки в однойменній області Франції. Саме тому на пляшках шампанського часто пишеться ігристе вино, а слово «шампанське» використовується в якості назви самого продукту, наприклад «Советское шампанское».

Шампанське виготовляють, як правило, з трьох сортів винограду: білий сорт Шардоне і два червоних сорти Піно Нуар і Піно Меньє.

У світі найбільшою популярністю користується шампанське брют, але на просторах колишнього Радянського Союзу люди віддають перевагу напівсолодкому напою.

Шампанське асоціюється зі святом і має явно виражену сезонність споживання. Пік продажів і споживання припадає на передноворічні дні і новорічні свята. Як правило, шампанське також купують до дня народження, до свята 8 березня і на різні урочистості.

Основними споживачами шампанського є жінки у віці від 25 до 54 років (41,8% всіх споживачів ігристого вина за даними дослідження компанії Comcon Ukraine).

Шампанське виробляють класичним (пляшковим) способом і акратофорним (резервуарним) способом. Для більшості споживачів метод виробництва не настільки важливий при покупці. Технології різняться, собівартість кінцевої продукції відрізняється всього на 30-35% (темно-зеленим способом дорожче), але виробники шампанського традиційним способом за свою продукцію просять ціну в два рази перевищує собівартість. Оскільки не всі розрізняють різницю у виробництві, багато українців «за легенду» готові платити більше грошей.

Українське шампанське конкурує за кордоном лише за ціною, але якість вітчизняного ігристого вина нижче, ніж якість інших імпортерів. Це пов’язано з тим, що сировина, яка використовується для виробництва шампанського в Україні, невисокої якості. Деякі виробники закуповують сировину за кордоном, а оскільки курс валюти не стоїть на місці, кінцева ціна на продукцію щорічно зростає.

Більшість продукції в Україні представлено вітчизняного виробництва, проте невелика частка імпортної продукції все ж є. Імпортується шампанське в основному з Молдови (бренд Cricova). Більшість імпортних брендів шампанського реалізується в мережі ресторанного господарства.

Найбільш популярні імпортні бренди: Cricova, Moet & Chandon, Deutz, Veuve Clicquot, Prosseco, Martini Asti.

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!