Найнижча вартість кормів у світі й відносна близькість до потенційних країн-споживачів української яловичини роблять привабливою найбільшу нішу агробізнесу України – виробництво якісного м’яса на експорт. Нішу економіст ФАО Андрій Ярмак оцінює в 50 млрд грн.
«Замість того, щоб перетворювати фуражне зерно та шроти олійних на високоцінний товар, Україна й далі їх експортує, – пише Ярмак на своїй сторінці в Facebook. – Ми знаходимося на 10-15 тисяч км ближче до основного ринку збуту яловичини (Близький Схід), ніж наші конкуренти, які ним зараз володіють повністю: США, Бразилія, Аргентина, Австралія».
Експерт прогнозує, що дефіцит яловичини в ЄС, що існує нині, буде лише поглиблюватися. До того ж, є великі перспективи по відкритому ринку експорту яловичини до Китаю.
«Перший, хто вибудує весь ланцюг та зможе контролювати глибоку обвалку (мінімум 40 000 голів на рік вагою від 550 та до 750 кг), буде багато років контролювати цей дуже прибутковий ринок. Єдиною вірною стратегією може бути акцент на якості та ефективності. Тому потрібно забути про худобу від населення. Бички мають бути однорідні по потенціалу, та правильно відгодовані з першого дня», – резюмує Ярмак.
За умови ефективної реалізації подібної стратегії, собівартість відгодівлі буде на рівні $1,2-1,4/кг, а чиста ціна реалізації в перерахунку на 1 кг живої ваги (якщо одна компанія або кооператив контролює також і забій, і експорт) – не менше $3,5/кг. Витрати на обвалку будуть відносно невеликі.
Такі цифри можна буде отримати лише за умови глибокої обвалки в потрібних обсягах необхідного рівня відгодованості бичків. Продукти мають бути халяльні.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!