Більшість харчових продуктів в Україні дешевші, ніж у Білорусії, Угорщині чи Франції. Про це свідчать результати дослідження, проведеного аналітиками Економічного дискусійного клубу.
Експерти оцінили вартість 19 основних товарних позицій: хліб, борошно, рис, макарони, молоко, масло, яловичина, свинина, курятина, яйця, олія, цукор, картопля, капуста, морква, цибуля, буряк, яблука та сіль. Рівень цін порівняли в 7 країнах: Україна, Польща, Угорщина, Іспанія, Франція, Білорусія, Росія.
Як виявилось, в Україні вказаний продуктовий набір обійдеться на третину дешевше, ніж у Польщі та Білорусії. В 1,6-1,8 раза менше коштують харчі, ніж у Росії, Угорщині та Іспанії. А порівняно з Францією вартість вітчизняних продуктів нижча у 2,6 рази.
Водночас є товарні позиції, за які українці переплачують. До прикладу, літр молока в Польщі та Білорусі коштує на 6-14% менше. Порівняно з угорцями та білорусами українці купують дорожче курячу тушку. А яблука полякам обходяться у 2,2 раза дешевше.
Водночас, враховуючи середній рівень заробітної плати, аналітики роблять висновок, що ціни на вітчизняні харчі завищені.
«Восени поточного року українці на основний набір продуктів витрачали 9% середньомісячної заробітної плати, білоруси − 7%, росіяни – 6%, угорці – 3%, поляки, французи та іспанці – у межах 2%», зазначають в ЕДК.
При цьому якщо в Іспанії на середню зарплатню можна купити понад 850 кг курячого м’яса в тушці, то в Україні – всього 130 кг.