Про це повідомляє прес-служба Національної академії аграрних наук.
Експерти НААН встановили: протягом зими промерзання ґрунту було незначним. Наразі в землі міститься достатня кількість вологи. Проте в західному регіоні в окремих районах ґрунт перезволожений. На ділянках виявили запаси вологи від 80 до 120 мм.
«Поки що озимі перебувають у стані спокою. Однак, в окремих південних регіонах спостерігається активізація росту», — повідомляють науковці.
Читайте: Як аграрії підживлюють озимі: роботи проведено на 9% площ
Середній вміст цукрів в озимій пшениці сягає 32,4%. В озимому ячмені практично стільки ж – 32,6%.
Загалом стан озимих рослин характеризують як добрий або задовільний. Проте раптове збільшення температури повітря на всій території України може призвести до відновлення життєдіяльності мікробів, бактерій та збільшити витрати цукрів в озимих. Це, в свою чергу, призведе до послаблення рослин після зими.
Як раніше повідомляв Landlord, аналіз стану озимих культур, проведений агрометеорологічною службою України, показав, що більшість посівів озимини ввійшла у період перезимівлі у доброму і задовільному стані. Це дає підстави для прогнозування врожаю озимих культур щонайменше на рівні минулого року.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!