Більшість представників м’ясопереробної галузі налаштовані на здешевлення свинини в закупівлі. Про це повідомляють в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України». Зазначається, що окремі оператори вважають, що традиційне осіннє послаблення цін почнеться не так швидко
Зокрема, закупівельники кажуть, що в поширення АЧС в країні відчутно ускладнюють заготівлю. При цьому, хоча зниження температур позитивно вплинуло на прирости живої ваги свиней, кондиція тварин залишається ще досі неоднорідною.
«Упродовж третього тижня вересня закупівельні ціни на живець свиней забійних кондиції залишалися в межах попередньо встановленого діапазону. Як і тижнем раніше, торгівля велася в межах 47,5-49,5 грн/кг», – заявили аналітики.
Проте, деякі оператори зауважують, що наявна пропозиція цілком достатня для задоволення слабшого попиту на свинину. Останній, за їх відгуками, — як сезонно «просів» через поступову підготовку споживача до більших витрат опалювального періоду, так і через реакцію на зміну цінників.
Крім цього, традиційний осінній приріст пропозиції свинини негативно впливає на цінову ситуацію в Європейських країнах. Це, особливо на тлі «спокійніших» коливань валютних курсів, змушує вітчизняного м’ясопереробника серйозніше розглядати можливості закупівлі імпортної сировини. Оскільки «підстраховка» заготівлі за рахунок завезення бельгійських півтуш через виявлення АЧС в країні не розгядається, представники м’ясопереробної галузі тепер більше цікавляться сировиною з Німеччини. Послаблення цін в останній є однією з причин пониження планки «бар’єрної» ціни до 45 грн/кг.
Що стосується прогнозів операторів стосовно жовтневого «цінопаду», переробники очікують пониження цін до їх літнього рівня. Втім те, на скільки різким буде це падіння буде залежати від перебігу торгів у найближчі пару тижнів.
Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2018 р.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!