Україна має можливість розширити свою присутність на агроринку Нігерії через два ключові напрями: впровадження українських технологій вирощування та переробки продукції, а також закриття потреб країни в критичному імпорті.
Про це розповів експерт Українсько-Африканської торговельної місії Костянтин Нарижний під час конференції «Африка для агроекспортерів: шляхи відновлення втрачених ринків».
Ці напрями можуть стати стратегічними для українських виробників у Нігерії.
“До початку повномасштабного вторгнення Росії частка України на ринку пшениці в Нігерії складала 6,1%, однак у 2021/22 маркетинговому році її витіснили країни Балтії. Наразі Нігерія імпортує 5,5 млн тонн пшениці на рік, і українським виробникам варто звернути увагу на відновлення своєї частки в цьому сегменті”, – зазначив Костянтин Нарижний.
Крім пшениці, експерти рекомендують розглядати ринок бобових, зокрема квасолі, яка є популярною в традиційних стравах нігерійців. Наразі потреба Нігерії у квасолі частково покривається імпортом, причому 61% поставок надходить із Південної Кореї.
Іншим перспективним напрямом для України може стати ринок олійних культур, зокрема соєвої олії, обсяг якого в Нігерії оцінюється в $70 млн. Українські виробники також можуть зайняти нішу на ринку насінництва, що є високомаржинальним сегментом. Особливий інтерес для африканських країн представляють насіння кукурудзи, пшениці, сої та соняшнику.
Експерти Українсько-Африканської торговельної місії вважають, що створення R&D центрів для адаптації насіння та виведення гібридів, необхідних для африканського регіону, може стати рушійною силою розвитку співпраці між Україною та африканськими країнами, такими як Ботсвана та Мозамбік.
Нагадаємо, Південна Африка залишиться чистим експортером кукурудзи.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!