Хлібозавод “Чанта Маунт” у Нових Петрівцях Вишгородського району на Київщині відновлює роботу.
Про це йдеться у повідомленні Міністерства економіки України.
У березні 2022 року хлібозавод постраждав через обстріл російськими військами. Лінія з виробництва хліба була майже повністю знищена, лінія з виробництва круасанів зруйнована частково. Збитки, завдані бізнесу, оцінили в понад €5 млн.
“Ми одразу розуміли, що самотужки нам не впоратися з відновленням, тож потрібно шукати грантові можливості”, — розповіла директор заводу Олена Тараненко.
Аби відновити потужності, керівництво компанії подало заявку на участь в урядовій програмі безповоротних грантів для переробних підприємств від Мінекономіки. Компанія отримає максимальну суму гранту — 8 млн грн. За ці гроші планують закупити холодильне обладнання, аби відновити виробництво хліба.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Крім того, для запуску лінії хлібів потрібно облаштувати обладнанням пакувальне відділення та побудувати склад готової продукції. На це потрібно €2 млн. Відновлення планують провести за власні та грантові гроші. У компанії очікують, що навесні 2024 року повноцінно відновлять виробництво. І хліб поставлятимуть, як і до війни, у замороженому вигляді супермаркетам національної мережі України.
Водночас лінія з виробництва круасанів вже працює. У замороженому вигляді їх продають національним торговельним мережам, пекарням, кав’ярням, супермаркетам та на експорт. Наразі випікають до 1,5-2 т щодня, але потенційно можуть робити більше — до 400 кг на годину.
Нагадаємо, наразі близько 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей.
В Україні очікується підвищення цін на хліб. Воно пов’язане з відключеннями електроенергії, що впливає на умови виробництва та зберігання продукції.
Повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!