КейсиНовини

Як вирощують шиїтаке: досвід закарпатської грибоферми

Про це повідомляє ukr.segodnya.ua.

Підприємство на Закарпатті сьогодні збирає вже четвертий урожай шиїтаке, а щоб налагодити виробництво цього екзотичного гриба, фермі знадобилося два роки.

Читайте: Із офісу – у вівчарі: як перекладач створив овечу ферму на Прикарпатті ВІДЕО

Шиїтаке – деревний гриб, який традиційно росте в Азії. За лікувальні властивості, зумовлені високим вмістом вітамінів, мікро- і макроелементів, він отримав назву імператорського. Попит на нього зростає – купують гриб ресторани і фармакологічні компанії.

Директор грибоферми Артур Пивоварник розповів, що великими споживачам цього продукту є Бельгія, Німеччина, Нідерланди. Крім того, компанія цілеспрямовано шукає ринки збуту на Близькому Сході. В Україні шиїтаке закарпатського виробництва купують в основному ресторани.

Особливостями вирощування шиїтаке поділився технолог грибоферми Андрій Равліковський:

  • Перший етап виробництва – приготування субстрату для вирощування гриба. Для цього подрібнюють деревину і додають в неї лише органічні компоненти: висівки, насіння соняшнику, кукурудзу.
  • Приміщення для вирощування гриба – повністю стерильні. Доступ до них має тільки персонал.
  • Важливий елемент – підтримання температурного режиму: гриб дуже чутливий до будь-яких змін температури.
  • Процес вирощування шиїтаке триває щонайменше 4 місяці.

Landlord раніше повідомляв про те, що в Умані відкрили виробництво субстрату для культивування грибів.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку