Мадридський інститут сільськогосподарських досліджень, розвитку і агропродовольчої діяльності (IMIDRA) почав програму для відновлення виробництва традиційного для країни сорта часнику Чінчон, пише AgroXXI.
«IMIDRA вивчає зразки традиційних сортів часнику (найстаріший урожай датується 1989 роком), щоб спробувати повернути їх на ринок», – йдеться в повідомленні.
Часник Чінчон – гастрономічна пам’ятка Іспанії. Він цінується за насичений смак і аромат, завдяки чому легко надає оригінальності самій простій страві.
Більше 200 років фермери Іспанії вирощували часник Чінчон, але вигода від виробництва китайських сортів змусила їх змінити регіонального продукту.
Сьогодні посадки часнику Чінчон займають в Іспанії чи кілька гектарів, а споживання обмежене кількома ресторанами. Основні конкуренти старовинного іспанського сорту – білі і фіолетові сорти часнику, які привозять з Китаю.
Рентабельність виробництва китайського часнику набагато вище, і сьогодні саме китайський часник займає близько 70% на 750 га часниковий плантацій, розташованих на південному сході Іспанії.
Виробництво часнику Чінчон, яким займаються кілька дрібних фермерів, в два-три рази дорожче, ніж при вирощуванні китайських сортів.
В хороший рік виробники китайського часнику можуть отримати близько 15 тис. кг з га, а регіональний сорт дасть тільки близько 7 тис. кг з га.
При цьому кожен гектар з регіональним часником вимагає від фермера 100 днів роботи. Включаючи трудочаси і інші витрати, урожай Чінчон з гектара обійдеться в 5000-6 000 євро щорічних інвестицій.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!