Приватне підприємство «Альтаїр», яке обробляє 2000 гектарів землі в Україні, зокрема 1700 га під кукурудзою, інвестувало у будівництво потужного елеватора на 40 тисяч тонн одночасного зберігання.
АгроПравда поспілкувалася із Григорієм Плічком, власником відомого господарства, розташованого у Черкаській області.
Новий комплекс оснащений сушаркою на природному газі, яка забезпечує продуктивність до 500 тонн зерна на добу.
Власник господарства Григорій Плічко зазначив, що така інвестиція дозволить значно знизити витрати. У попередні роки підприємство витрачало мільйони гривень на сторонні послуги із сушіння та зберігання зерна. Тепер собівартість сушіння на власному елеваторі складе 50 гривень за тонно-відсоток, що втричі дешевше, ніж раніше.
«Будівництво елеватора окупиться за кілька років. Окрім економії, ми суттєво оптимізуємо логістику», — наголосив Плічко.
ПП «Альтаїр» продовжує оновлювати свій технічний парк. У 2024 році підприємство придбало ще один зерновоз MAN 18.480, довівши кількість сучасних вантажівок до п’яти одиниць. Для підвищення ефективності збирання врожаю було придбано потужний комбайн John Deere, що довело парк зернозбиральної техніки до чотирьох машин — двох John Deere та двох Case IH.
Також господарство розглядає можливість придбання трактора високої потужності з амортизованим переднім мостом. Основними кандидатами на вибір є моделі John Deere і Fendt.
Попри посушливі умови 2024 року, «Альтаїр» зуміло отримати 8–10 тонн кукурудзи з гектара в сухому заліку, хоча в сприятливі роки врожайність досягала 12–15 тонн/га.
Завдяки інвестиціям у техніку та інфраструктуру ПП «Альтаїр» продовжує підвищувати ефективність своєї роботи, навіть у складних економічних і кліматичних умовах.
Нагадаємо, шеф-кухар і ресторатор Євген Клопотенко інвестував 500 000 євро у створення продуктової лінійки “100років” та онлайн-магазину “100шоп”, повідомила його пресслужба.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!