Гроші витраченні на сховище для виробника яблук в умовах України вже не окупаються в принципі. До такого висновку дійшли в «Українській плодоовочевій асоціації» (УПОА). За їх даними, кількість сховищ в Україні вже є майже адекватної потребам. Тому в Україні існує тенденція до зниження різниці між ціною на яблуко після та до зберігання.
«Десять років тому, ті виробники, хто міг зберегти яблуко до квітня, мали можливість заробити додатково на кожному кілограмі приблизно півтора долари США. Тобто заробляли на зберіганні більше, ніж середня оптова ціна на яблуко в квітні в останні 3 сезони. Протягом 5 сезонів, заробіток на зберіганні яблука впав в 4,7 разів, і виробник вже міг заробити лише близько 0,3 доларів на кожному кілограмі, якщо приймав рішення продати яблуко не в середині вересня, а в середні квітня», – підрахували аналітики.
Та додали, що в минулому сезоні виробники, що зберігали яблуко до середини квітня, в середньому отримували лише на 0,09 доларів більше за 1 кг, ніж при реалізації в середині вересня. Тобто в 17 разів менше, ніж 10 років тому.
«Але ці цифри не враховують витрат на зберігання, які включають в себе електроенергію, робочу силу, відсотки по кредиту на заморожені обігові кошти та інше. Ці витрати можуть сягати від 4 до 10 центів США за кг. Варто також пам’ятати, що зберігання взагалі без втрат не буває. В ідеальних сховищах втрачається від 2 до 3% ваги яблука, що, по, навіть при рекордно низьких цінах минулого сезону, складає близько 1 цента США за кг», – кажуть в асоціації.
Разом з цим, середня вартість інвестицій в зберігання 1 кг яблук в РГС складає приблизно 1 долар. Отже, при різниці в ціні на рівні 9 центів, тільки щоб окупити інвестиції, і це без врахування відсотків по кредиту, потрібно понад 11 років.
«В той же час потрібно розуміти, що вирощувати яблука в сучасному саду навіть на 5 га без сховища дуже складно, адже реалізувати такий великий обсяг продукції з коліс буде фізично дуже важко! Крім того, в Україні велика проблема з якістю яблука, яке закладається на зберігання та з управлінням сховищами, що призводить до суттєвих втрат. Ми прогнозуємо, що різниця в ціні на яблуко до зберігання та після зберігання в умовах України буде поступово нівелюватися. А це вже створить можливості для збільшення внутрішнього споживання яблука, яке буде не дуже дорогим навіть в квітні-травні, та дозволить Україні розширити географію експорту яблук», – наголосили в УПОА.

На графіку УПОА показана різниця між ціною на яблуко в звітний місяць та ціною в середині вересня в середньому за три сезони.