НовиниСадівництво

Горіховий бізнес в Україні: ризик і прибутки

Про це повідомляє Seeds.

Перші три роки за горіховим садом треба дивитися, як за малою дитиною, стверджує керівник відділу продажу житомирського господарства «Імпак» Дмитро Гриненко.

Ризики

За словами Дмитра Гриненка, плануючи сад, потрібно звертати увагу на особливості рельєфу: невдало вибрані умови рельєфу можуть звести нанівець усі добрі починання, тож потрібно уникати безстічних западин, котловин, місць із протягами, а також звертати увагу на вміст гумусу в ґрунті (2–4% такого вмісту визначають біологічну активність ґрунту).

Читайте: Рекордні врожаї та фундаментальний підхід: чемпіонський хід АФ Базис

Прибутки

Світове виробництво горіхів за 10 років виросло на 10%, при цьому кількість споживання постійно зростає, особливо  в Європі та Азії (на рік на одного споживача припадає 9–11 кг горіхів). Горіхівництво в Україні налeжить до експортно-орієнтованих галузей та не має ніяких обмежувальних квот. Закупівельні ціни на український горіх зросли на 47%. Ціна волоського горіха залежить від кольору: чим світліший, тим дорожчий.

Експерти запевняють, що горіх, який вирощується в Україні, має цінніші властивості, і він смачніший порівняно з горіхом, вирощеним у США.

Як повідомляв Landlord, щоб отримати горіх преміальної якості, його потрібно довести до товарного вигляду. Будівництво заводу, який зможе це робити, обійдеться в $1,5–2 млн. Такі інвестиції будуть раціональними лише для виробників, які мають площу саду понад 200 га.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку