Новини    04 листопада 2017 11:57

Ген кукурудзи підсилює врожайність рису


Англійські вчені наблизились до вдосконалення процесу фотосинтезу в рисі, зумівши підвищити його врожайність до рівня високопродуктивних культур. Результати дослідження опубліковані Оксфордським університетом.

Зокрема, вчені вживили рослині ген кукурудзи, відомий як GOLDEN2-LIKE. Це дозволило збільшити об’єм функціональних «органів» у клітинах, що оточують листові жилки.

«Це перший крок на шляху еволюції рослини. Подальше завдання – знаходити потрібні гени, щоб змінити процес фотосинтезу з типу С3 до типу С4. Якщо це вдасться, врожайність рису зросте на 50%», — каже Джейн Ленгдейл, професор з розвитку рослин на кафедрі рослинних наук Оксфордського університету та головний дослідник проекту.

Нині виживання понад 3 млрд людей на планеті залежить від рису, і їх чисельність щороку зростатиме.

«В цьому контексті врожайність рису має значно зрости протягом найближчих 35 років. Водночас традиційні програми селекції можуть забезпечити приріст продуктивності в межах 1% на рік», — каже Ленгдейл.

За прогнозами Продовольчої та сільськогосподарської організаціїї ООН (FAO), в 2018 році глобальні запаси рису досягнуть чергового історичного максимуму. Щороку у світі збирають близько 500 млн тонн рису.

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!
Ще немає новин у цій стрічці ...