Українські ягоди, вирощені у сучасних теплицях, готові конкурувати на ринку ЄС з продукцією з Африки та Південної Європи.
Про це у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповів Юрій Бондарєв, проєкт-менеджер, незалежний консультант із ягідництва.
За словами Юрія Бондарєва, вирощені у теплицях з використанням новітніх технологій, відрізняються ніжністю, ароматом і смаковими якостями, що зберігаються завдяки традиційним сортам та розміру. Вони збираються на повній стиглості й можуть зберігатися до 6-7 днів, з максимальною відстанню до реалізації не більше 1000 км.
Такі технології дозволяють отримувати врожаї полуниці двічі-тричі за сезон у березні-квітні, липні та жовтні-листопаді, зазначає експерт.
Проте зимою виробництво ягід у таких умовах може бути неефективним через обмежений доступ до світла. Щодо малини та ожини, вони вимагають тривалого вегетаційного періоду і можуть мати лише два врожаї за сезон з використанням саджанців типу long cane.
Такі новини відкривають можливості для українських виробників у підтримці конкурентоспроможності на міжнародному ринку ягід, зокрема в Європейському союзі, що є потенційно вигідним напрямком для подальшого розвитку сільськогосподарського сектору України.
Нагадаємо, тепличні комплекси як комерційний проєкт мають високу рентабельність, що робить їх привабливими для інвестицій.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!