Новини / Садівництво     15 липня 2024 17:26

Українські тепличні ягоди мають значні переваги перед європейськими


Українські ягоди, вирощені у сучасних теплицях, готові конкурувати на ринку ЄС з продукцією з Африки та Південної Європи.

Про це у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповів Юрій Бондарєв, проєкт-менеджер, незалежний консультант із ягідництва.

За словами Юрія Бондарєва, вирощені у теплицях з використанням новітніх технологій, відрізняються ніжністю, ароматом і смаковими якостями, що зберігаються завдяки традиційним сортам та розміру. Вони збираються на повній стиглості й можуть зберігатися до 6-7 днів, з максимальною відстанню до реалізації не більше 1000 км.

Такі технології дозволяють отримувати врожаї полуниці двічі-тричі за сезон у березні-квітні, липні та жовтні-листопаді, зазначає експерт.

Проте зимою виробництво ягід у таких умовах може бути неефективним через обмежений доступ до світла. Щодо малини та ожини, вони вимагають тривалого вегетаційного періоду і можуть мати лише два врожаї за сезон з використанням саджанців типу long cane.

Такі новини відкривають можливості для українських виробників у підтримці конкурентоспроможності на міжнародному ринку ягід, зокрема в Європейському союзі, що є потенційно вигідним напрямком для подальшого розвитку сільськогосподарського сектору України.

Нагадаємо, тепличні комплекси як комерційний проєкт мають високу рентабельність, що робить їх привабливими для інвестицій.

Новини за темою:  Мульчування врятує врожай: як зберегти вологу в ґрунті під час глобального потепління
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також