Переробка винограду на виноматеріали в Україні скоротилася на 36,5% у 2024 році

В Україні за 2024 рік переробка винограду на виноматеріали скоротилася на 36,5% порівняно з попереднім роком. Згідно з даними Держстату, обсяг виноматеріалів зменшився до 2,391 млн дал, а переробка основних сортів винограду впала від 10% до 61%.
Про це пише Agrotimes.
У 2024 році в Україні переробили 31,963 тис. тонн винограду для виробництва виноматеріалів, що на 36,5% менше, ніж у 2023 році. За інформацією Держстату, з цієї кількості 9,771 тис. тонн припало на виноград власного вирощування (30,6%), а 22,192 тис. тонн — на придбаний виноград (69,4%).
Серед найбільш перероблюваних сортів винограду лідерами залишилися:
- «Аліготе» – 5220,3 тонни (16,3% загального обсягу),
- «Шардоне» – 4015,9 тонни (12,6%),
- «Каберне Совіньйон» – 2742 тонни (8,6%),
- «Ркацителі» – 2179,6 тонни (6,8%),
- «Мускат» – 1973,5 тонни (6,2%).
Однак у 2024 році переробка цих сортів значно скоротилася:
- «Аліготе» – на 30%,
- «Шардоне» – на 10,5%,
- «Каберне Совіньйон» – на 49,2%,
- «Мускат» – на 61,2%.
Загалом у 2024 році було вироблено 2,391 млн дал виноматеріалів, що на 38,1% менше, ніж 3,861 млн дал у 2023 році. Більшість виноматеріалів спрямували на виробництво столових вин — 1,618 млн дал (67,7%). Для шампанського та ігристих вин використали 608,8 тис. дал (25,5%), а для коньяків — 91,1 тис. дал (3,8%).
Експерти зазначають, що зниження виробництва пов’язане із загальною економічною ситуацією в країні, а також зменшенням обсягів виноградарства.