За перші сім місяців року експорт свіжої й охолодженої яловичини становив $64 млн, що більше ніж удвічі перевищує показники минулого року – $30 млн.
Загалом торік за кордон цієї продукції було поставлено на $82,8 млн, повідомляють в Українському клубі аграрного бізнесу. Якщо тенденція збережеться, є всі шанси перевищити минулорічні показники.
Цього року найбільше зросли поставки за кордон замороженої яловичини, частка котрої у структурі експорту цього м’яса становить 74% Решта 26% припадає на свіже і охолоджене м’ясо. У вартісному виразі експорт мороженої яловичини зріс у 2,7 рази, порівняно з аналогічним періодом торік і становив $42,3 млн.
Географія експорту української яловичини в основному поширюється на країни СНД, куди було направлено 81% всіх поставок охолодженого і мороженого м’яса. Найбільшу частку у цій групі країн займають Білорусь – 40%, Азербайджан – 22% і Казахстан – 16%. Ще 16% всіх поставок припадає на країни Азії, де головними покупцями є Ірак і Грузія. Решта яловичини направляється до країн Африки, в основному в Єгипет.
За першу половину поточного року середня ціна реалізації свіжої й охолодженої яловичини в країни СНД становила $2,6/кг, в країни Азії – $3,8/кг. Середня ціна експорту мороженої яловичини за аналогічний період в СНД складала близько $2,7/кг, країни Азії – $2,9/кг, а Африки – $3,4/кг.
За січень-липень 2017 року поставки за кордон худоби становили майже $18 млн, що на 20% більше аналогічного періоду минулого року. Основними покупцями є Ліван – 35%, Азербайджан – 24,4% та Йорданія – 18,4%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!