З вересня 2016 року по серпень 2017-го країни Європейського союзу збільшили імпорт агропродукції на 4%, до 117,3 млрд євро. Основними постачальниками стали Бразилія, США, Аргентина, Китай, Індонезія, Швейцарія та Україна.
Як свідчать дані Єврокомісії, Індонезія та Україна забезпечили найбільше зростання поставок у вартісному вимірі – на 1 047 та 543 млрд євро відповідно.
«Експорт вітчизняного продовольства до ЄС за 9 місяців досягнув показників за весь 2016 рік. В 2017-му об’єми постачання можуть перевищити рекордні показники докризових 2012 та 2013 років у $5 млрд», — прогнозує Микола Пугачов, заступник директора Інституту аграрної економіки.
Найбільшими торговельними партнерами для України серед європейських держав є Нідерланди, Іспанія, Польща, Італія, Німеччина і Франція. Туди переважно постачаються зернові, олійні, соняшникова олія та макуха. В свою чергу, Україна імпортує з ЄС зерно, насіння олійних, какао-боби і шоколад, спирт, алкогольні напої, відходи переробної промисловості.
На даний час українські експортери повністю використали безмитні квоти по меду, пшениці, кукурудзі, ячменю, вівсу, ячмінній крупі, борошну, цукру, оброблених томатах, яблучному і виноградному соках.
З жовтня набули чинності додаткові трирічні квоти на постачання до Європи вітчизняних продуктів. Це 2 500 тонн меду, 500 тонн виноградного соку, 3 000 тонн оброблених томатів та 4 000 тонн вівса. Також з 2018-го почнуть діяти додаткові преференції щодо поставок зернових: кукурудзи, пшениці та ячменю.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!