Новини / Технології     22 грудня 2019 09:00

Для запилення рослин у світі вирощують 25 видів бджіл і джмелів, в Україні – 2

Дикі бджоли та джмелі більш корисні аграріям, ніж медоносні. Бо вони швидше запилюють сільськогосподарські рослини. В Україні в промислових масштабах вирощують лише два види таких бджіл, хоча світ знає більше 25.

Про це розповідає журнал The Ukrainian Farmer.

Світ знає 25 видів бджіл і джемів, корисних аграріям. Це так звані «дикі» або поодинокі бджоли, що живуть не у вуликах й не віддають людям свій мед. Натомість через свої біологічні властивості, вони більш активно запилюють сільськогосподарські рослини: олійні, овочеві, кормові культури, плодові дерева.

В промислових масштабах в Україні вирощують лише два види таких поодиноких бджіл. Це  осмія рогата й осмія руда. Також українські аграрії використовують для запилення полів – джмеля земляного.

Читайте: Не кусючі бджоли: пасічник з Волині виводить нові породи комах

Ще кілька років тому в нашій країні вирощували й люцернову бджолу-листоріза, що активно запилює люцерну, а також ріпак, соняшник та інші рослини.

Аграріїв, що закуповують бджіл та джмелів за кордоном, Держпродспоживслужба попереджає, що ввозити бджолиних та джмелиних маток, а також джмелиних колоній можна лише, маючи міжнародні сертифікати.

Ознайомитися з формою цих сертифіката можна на офіційному сайті Держпродспоживслужби.

Landlord раніше повідомляв, що за отруєння бджіл аграріїв саджатимуть до в’язниці.

Читайте також