Новини / Аналітика     12 жовтня 2024 10:14

Українські аграрії намолотили 57,2 млн тонн зернових та олійних культур


В  Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га. Загалом зібрано майже 40,2 млн тонн зернових, 17 млн тонн олійних та майже 5 млн тонн цукрового буряку, інформує Мінагрополітики.

Українські аграрії намолотили 57,2 млн тонн зернових та олійних культур

Зокрема:

  • пшениці – обмолочено 4,9 млн га (або 100 %), намолочено 22,3 млн тонн;
  • ячменю – обмолочено 1,4 млн га (або 100 %), намолочено 5,5 млн тонн;;
  • гороху – обмолочено 212,2 тис. га (або 100 %), намолочено 465,3 тис. тонн;
  • кукурудзи – обмолочено 1,9 млн га (або 48 %), намолочено 10,6 млн  тонн;
  • проса – обмолочено 82,9 тис. га (або 89 %), намолочено 156,1 тис. тонн;
  • гречки – обмолочено 85,8 тис. га (або 96 %), намолочено 124,3 тис. тонн;
  • соняшнику – обмолочено 4,3 млн га (або 87%), намолочено 8,8 млн тонн насіння;
  • сої – обмолочено 2,1 млн га (або 80%), намолочено 4,8 млн тонн насіння;
  • ріпаку – обмолочено 1,3 млн га (або 100%), намолочено 3,5 млн  тонн насіння.

По валовому збору зернових лідирують сільгосптоваровиробники Одещини – 4,2 млн  тонн, Полтавщини – 3,5 млн тонн та Кіровоградщини – 2,7 млн. тонн. По урожайності зернових попереду аграрії Хмельниччини з показником 65,5 ц/га, Буковини – 63 ц/га, Черкащини – 60,5 ц/га та Івано-Франківщини – 60,2 ц/га.

Аграрії 12 областей проводять збирання цукрових буряків.

Раніше ми повідомляли, що аграрії на півдні зіштовхуються зі швидкими змінами клімату, що прискорює вегетаційний період сільськогосподарських культур. Цьогоріч вегетація озимих культур прискорилась приблизно на 3-4 тижні, що є значним для агрономії. Зміни клімату можуть змусити агрономів переглянути структуру посівів у регіоні та тісно співпрацювати з науковцями для створення нових сортів культур, адаптованих до нових кліматичних умов.

Новини за темою:  Заморозки та нестача вологи загрожують врожаю в Україні – звіт НААН
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також