Учасники переговорів Ради Європи та Європейського парламенту домовилися про оновлення правил органічного виробництва.
«Нові правила забезпечать чесну конкуренцію фермерів та операторів, а також покращить контроль та довіру споживачів», – переконаний комісар з питань сільського господарства Фі Хоган.
Зміни спрямовані на реалізацію двох основних цілей – поінформованість споживачів, а також підвищення виробництва органічної продукції в ЄС, повідомляє Hyser.
У нових правилах вказано, що контроль за всіма ризиками в рамках поставок повинен здійснюватися на місцях всіма операторами, щорічно або раз на два роки слід проводити аудит, імпорт повинен відповідати стандартам ЄС. Фермери будуть зобов’язані краще відслідковувати забруднення продукції пестицидами або добривами. Інакше кінцевий продукт не може бути позначений органічною емблемою. Якщо забруднення було свідомим, фермерське господарство втратить свій органічний статус.
До того ж, країни-члени ЄС, в яких зараз дозволені певні порогові рівні для наявності пестицидів в органічних продуктах харчування, можуть продовжувати це робити, але тільки в тому випадку, якщо дадуть згоду на доступ до своїх ринків органічних продуктів з інших країн ЄС, котрі чітко відповідатимуть новим правилам.
Для підвищення виробництва органічної продукції в ЄС пропонують збільшити пропозиції органічного насіннєвого матеріалу та тварин, суворо розділяти органічні й традиційні продукти на виробництвах змішаного типу. Очікується, що процедура сертифікації дрібних фермерів спроститься.
Нові правила чекають на затвердження Комітетом розвитку сільського господарства та сільського розвитку Європейського парламенту та Радою Міністрів сільського господарства.
В Україні органічним виробництвом займаються 210 сертифікованих господарств. Експортний потенціал українського аграрного експорту оцінюють у 50 млн євро.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!