Оскільки зміна клімату загрожує постачанням японського васабі, фермери, такі як Девід Блюм, відкривають нові можливості для вирощування цього врожаю. Свіжий васабі вважають вибагливою культурою, яка вирощується дуже тяжко. Про це пише Мodernfarmer.
Девід Блюм ніколи не прагнув вирощувати товарні культури, такі як кукурудза, соя або ячмінь, натомість віддавав перевагу спеціальним культурам, таким як куркума, лимонні огірки та калган.
На своїй органічній фермі площею 5,6 га Блюм займається вирощуванням полікультур. Теплиці фермера займають 3,2 га. Він присвятив частину однієї теплиці тропічним умовам, вирощуючи 200 різних фруктів. Він навіть висадив високі дерева і рослини, щоб забезпечити природну тінь. Інша оранжерея фермера присвячена цукристим і крохмалистим рослинам. Він також вирощує водорості, щоб годувати рибу та омарів у ставках вздовж ферми. Побічний продукт кожного процесу, своєю чергою, виконує іншу функцію на фермі.

Девід Блюм і керуючий фермою Гектор з врожаєм куркуми на фермі. Фото: Whiskey Hill Farms
Одна з найуспішніших недавніх посадок фермера — васабі, який він ретельно досліджував, перш ніж випробувати на фермі у лютому минулого року. “Його часто називають культурою, що важко вирощується”, — каже Блюм, якого цей факт не збентежив. “Коли я це почув, я просто не міг не спробувати”.
Підготовка до збору врожаю може зайняти до 36 місяців, це означає, що у вас є тривалий період, коли щось може піти не так. “У вас повинна бути досить хороша система, щоб контролювати все це, не перевантажуючи її”, – говорить фермер.
Оскільки васабі так складно вирощувати, Блюм може отримувати до 150 доларів за фунт свіжого васабі. А за врожайності близько 20 000 фунтів з акра, за умови, що все працює добре, це досить хороша віддача від вкладеного часу.
Блюм вирощує мазуму — один з чотирьох основних сортів васабі. За даними Washington Post, до 99 відсотків всього васабі в Північній Америці є підробкою.
Урожай васабі в Японії скоротився майже на 55 відсотків за останнє десятиліття через проблеми довкілля та проблем, пов’язаних із його вирощуванням. Зміна клімату призвела до підвищення температури, що призводить до підвищеного ризику грибкових захворювань та шкідників. Крім того, екстремальні погодні явища, такі як тайфуни та екстремальні повені, зруйнували поля васабі.
У зв’язку з назрілою кризою васабі в Японії виробники інших країн намагаються заповнити порожнечу.
Наталія Марченко
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!