Різдвяний стіл-2025 обійдеться українцям у 1374 грн — Інститут аграрної економіки

Українці вже четвертий рік поспіль зустрічатимуть Різдво Христове в умовах війни. Попри складні обставини, частина родин традиційно готуватиме 12 пісних страв до святвечора.
Фахівці Інституту аграрної економіки підрахували, скільки коштуватиме такий набір у 2025 році, орієнтуючись на середні ціни супермаркетів станом на початок грудня. Згідно з їхніми розрахунками, святкове меню для типової української родини обійдеться у 1374 грн, пише Landlord.
Найдорожчі страви
Головними традиційними стравами залишаються кутя та узвар.
Кутя (950 г інгредієнтів) коштуватиме 213,37 грн і стане другою за вартістю на столі. Найбільше у ціні — мак (72,50 грн за 200 г), волоські горіхи (68,80 грн) і родзинки (24,99 грн). Узвар посів третє місце за вартістю — 118 грн за набір сухофруктів.
Найдорожчою стравою святвечора буде смажена риба — 346,02 грн, з яких 339 грн припадає на 2 кг живого коропа.
Інші традиційні страви
Пісний борщ з квасолею — 107,79 грн. Найдорожчий інгредієнт — суха біла квасоля (51,50 грн).
Вінегрет — 49,77 грн, головна витрата — солоні огірки.
Вареники: з картоплею — 32,83 грн, з капустою — 32,03 грн, з вишнями — 87,83 грн (через дорогу заморожену вишню).
Тушкована капуста із печерицями коштуватиме 70,78 грн.
Смажена картопля — 26,08 грн.
До столу традиційно подають соління: квашена капуста — 96,75 грн за 500 г, бочкові огірки — 53,70 грн за 400 г.
Серед свіжих овочів у меню: огірки (66,72 грн) та помідори (71,90 грн) — по 500 г.
Чому ціна майже не змінилася порівняно з минулим роком
Вартість різдвяного столу-2025 майже повторює показник 2024 року (1365 грн). Така стабільність пов’язана з різким здешевленням овочів борщового набору — картоплі, моркви, буряка, капусти та цибулі — урожай яких у 2025 році став рекордним.
Водночас подорожчали окремі продукти:
- олія — на 26,7%,
- морожена вишня — на 25,7%,
- бочкові огірки — на 25,2%,
- біла квасоля — на 18,3%,
- борошно — на 17,5%,
- живий короп — на 12,6%,
- свіжі помідори — на 12,5%.




