Агролайф    09 липня 2018 16:01

На SUV BMW X5 до енергетичної незалежності


Давнє місто Овруч, що вперше згадується ще у 977 році у славнозвісній «Повісті минулих літ» під назвою Вручій, найближчим часом осучасниться завдяки компанії «Укртепло», яка там будує прогресивну біопаливну ТЕС. Але ось під’їзні дороги… Таке враження, що за більш ніж тисячу років, що минули з часу заснування міста, вони анітрохи не покращилися. Останні три десятки кілометрів шляху з Києва – це суцільні ями, на яких, аби не зашкодити підвісці та вберегти комфорт пасажирів, потрібно знижувати швидкість до мінімуму. У таких умовах далеко не кожен кросовер чи SUV уникне нарікань, але не BMW X5 – він впевнено прямує вперед, незважаючи на нерівності.

Уперед до мети

Завдяки енергоємній підвісці з вивіреними налаштуваннями машина чудово поводиться навіть на поганій дорозі та при цьому анітрошки не докучає водієві та пасажирам: коливання на нерівностях мінімальні. «BMW X5 надає водієві ні з чим не зрівняне відчуття впевненості, – ділиться враженнями про автівку засновник компанії «Укртепло» Іван Надєїн. – Впевненості, що ти за будь-яких обставин досягнеш поставленої мети». У справах Надєїн пересувається на легковику преміум-класу. Це швидкий та комфортний автомобіль, але на маршруті Київ – Овруч, який керівникові «Укртепло» доводиться долати по декілька разів на тиждень, він, як виявилося, поступається X5. «Мій шалений ритм життя та сила-силенна справ щодня призводять до дефіциту часу, – розповідає Надєїн. – Як би я їздив цим маршрутом на BMW X5, то кожного разу економив би хвилин зо двадцять. За місяць виграш становив би вже декілька годин. Цей час можна віддати бізнесу або присвятити родині».

При цьому, за словами Надєїна, X5 анітрохи не поступається його власній автівці за рівнем комфорту. Витончений шкіряний салон, клімат-контроль із можливістю встановлення індивідуальної температури для водія та пасажира, просунута мультимедіа система та сучасні електронні помічники – за рівнем оснащення автомобіль відповідає всім сучасним вимогам преміального сегмента кросоверів та позашляховиків.

Міць та ефективність

А головним одкровенням для засновника «Укртепло» стала потужність та економічність BMW X5. Наша автівка – у версії xDrive25d, що означає наявність під капотом дволітрового дизельного двигуна. Цим мотором BMW справді може пишатися. Завдяки подвійному турбонаддуву та ефективній системі живлення з двох літрів об’єму вдається зняти 231 к. с. А максимальний обертовий момент становить 500 Нм. Цих показників цілком достатньо, щоб впевнено почуватися у будь-яких дорожніх ситуаціях, на будь-якому покритті та навіть поза ним – на ґрунтовій дорозі чи, як у нашому випадку, на суттєвих нерівностях. І при цьому насолоджуватися неабиякою динамікою: за паспортом розгін до 100 км/год становить лише 7,7 с, а максимальна швидкість – 220 км/год.

«Сучасні дизелі BMW цілком відповідають фірмовому слогану компанії «Із задоволенням за кермом», – констатує Іван. – До того ж притаманна їм економічність є суттєвою перевагою в умовах постійного дорожчання палива».

Надєїн гортає сторінки бортового комп’ютера, попутно відмічаючи продуманий інтерфейс та зручне розташування кнопок на багатофункціональному кермі, і швидко опиняється в розділі витрати палива.

«Менше десяти літрів на сто кілометрів?! – приємно вражається керівник «Укртепло». – Мій власний автомобіль із бензиновим двигуном у схожому ритмі руху витрачає майже вдвічі більше». Цікаво, що у власності Надєїна ще є електромобіль, що повністю вписується в образ бізнесмена, який займається альтернативною енергетикою. У поточному поколінні BMW X5 гібридна версія відсутня, але не виключено, що з часом її буде додано до гами наступного покоління моделі, яке невдовзі з’явиться в Україні. Втім, вже сьогодні можна стати власником високотехнологічного BMW i3, що пропонується в електричному та гібридному виконаннях.

Перші кроки

Особливу увагу ефективному та економічному використанню палива в автомобілі кандидат філософських наук Іван Надєїн звертає тому, що весь його бізнес побудований саме на енергетичній ефективності та незалежності. Свої перші $100 000, зароблених за надання юридичних і проектувальних послуг, бізнесмен вирішив інвестувати в енергетичний бізнес і у 2008 році зайнявся виробництвом пелет із деревини на експорт. Тоді внутрішнього ринку пелет не було через низьку ціну газу (в середньому $50-70) і дотування комунальних тепломереж. За таких умов сенсу використовувати альтернативне паливо в Україні не було. У Європі ж, яка активно переходила на біопаливо, спостерігався дефіцит біосировини. Надєїн створив в Угорщині роздрібну компанію і реалізовував свою продукцію на внутрішніх європейських ринках – у Польщі, Італії, Данії.

До 2010-х років газ в Україні для бюджетних установ істотно подорожчав, центральні котельні не могли забезпечити опалення споживачів. У країні почали активно переводити котельні на альтернативні види палива. Для Надєїна це стало поштовхом для створення групи компаній «Укртепло»: бізнесмен продав пелетний бізнес і почав інвестувати у будівництво котелень на біопаливі в Україні. «Ми приходили і говорили, що дамо економію по теплу від 10% до 40%», – згадує засновник «Укртепло».

Першу котельню на біомасі створили у Білгород-Дністровському районі Одеської області. Далі реалізовували проекти у п’яти областях, спочатку заміщували вугілля, а з 2012-го почали заміщати газ. Місце для ТЕЦ вибирали, відштовхуючись від ряду факторів, найважливіший – наявність сировини. На будівництво біо-ТЕЦ треба не менше $10 млн інвестицій. Тому до деяких проектів компанія залучає партнерів, під деякі кредитується. Свого часу брали кредити в ТАСкомбанку під 27% річних у гривні, в Укргазбанку – під 7% у валюті. Так до 2016 року розвинули мережу зі 110 біо-ТЕЦ у 14 регіонах сумарною потужністю понад 158 МВт.

Також у портфелі «Укртепло» й інші проекти: у 2013 році запустили виробництво твердопаливних котлів нового покоління СЕТ для власних об’єктів і на продаж, малі ГЕС і заводи з добування біогазу. Наприклад, у 2015 році реанімували ГЕС під Рівним, інвестувавши 20 млн гривень. А поряд з нею запустили біогазову станцію, яка видобуває газ із місцевого сміттєзвалища і здатна виробляти понад 4 млн кВт/год електроенергії.

У 2016-му придбали Заплазський цукровий завод на Одещині й на його базі відкрили багатопрофільний виробничий комплекс з виробництва біоетанолу та електроенергії з відновлюваних джерел. Як зазначає Надєїн, структура групи компаній постійно оптимізується: об’єкти з не дуже вдалим розташуванням продаються, купуються інші. Загалом – це рух на укрупнення.

Інтеграція до основ

Принципово новим напрямом для «Укртепло» стала культивація енергетичної верби. Як пояснюють у компанії, ціна на тверде біопаливо постійно зростає: за останні три роки вона збільшилася у понад два рази – до 3400 грн/т. Тому чотири роки тому створили підприємство «Украгроенерго», що увійшло до групи компаній «Укртепло».

І хоч досвід переймали у шведів, які займаються вирощуванням енергетичної верби не одне десятиліття, помилок припустилися чимало. «Вони казали: у вас палку встроми – буде рости. Але їх технологію довелося адаптувати до наших умов, – ділиться Надєїн. У Швеції холодніше, ґрунти гірші, ніж наші, але вологи більше. Вода – ключове для верби». Тому початковий вибір земель за принципом «де подешевше» спрацював не всюди: десь плантації уціліли, а десь не прийнялися чи посохли у перший рік. Тому агропідприємство засіяло їх традиційними культурами – соняшником, кукурудзою. Зараз в оренді у компанії близько 2000 га у Львівській, Житомирській і Чернігівській областях, 500 з них засаджено вербою. Першу плантацію висадили у 2014 році саджанцями шведської селекції, вирощеними в Україні компанією Salix Energy. «Якщо ми говоримо про заміщення газу, то ці посадки і є щорічною «газовою свердловиною», – каже бізнесмен. Але садити потрібно за принципом: де побудував ТЕЦ, там висадив плантації з майбутнім паливом, бо доставка біомаси дуже дорога. Для тріски, будь-якої біомаси транспортне плече не перевищує 100 км. На котельню потужністю до 5 МВт потрібно 200 га плантацій, потужністю близько 25 МВт – 1000 га.

Досвід показав, що рішення було правильним: внутрішня норма дохідності вирощування енергетичної верби становить понад 30%. Інвестиції – закладка 1 га обійшлася у близько 1000 євро – повністю окупаються на шостий рік після посадки. 1 га плантації енергетичної верби – це 20 т біомаси на рік, що здатні замістити 4500 куб. м природного газу.

Прості розрахунки

Надєїн впевнений, що послуга висаджування верби під ключ також може бути прибутковим бізнесом. Він прогнозує, що площі під енергетичною вербою збільшуватимуться, бо ринок потребує сировини. «Ми будемо збільшувати посадки, бо впевнені, що спалимо усю сировину», – підкреслює Надєїн. За його прогнозами, глобально ціну на газ піднімуть у 2021 році – до ціни у Східній Європі, дотування газу з бюджету закінчиться. Відповідно, вартість біомаси виросте і вирощування енергетичних культур стане цікавішим. «У них варто інвестувати кошти вже зараз, ще є два роки, щоб плантації досягнули якихось масштабів», – радить Надєїн.

«Укртепло» планує і надалі інтегруватися в альтернативну енергетику: збудувати чотири ТЕЦ у Житомирській, Запорізькій, Київській та Одеській областях загальною потужністю під 40 МВт, вклавши близько 50 млн євро. Регіони обирали так, аби вони не конкурували між собою по сировині. За оцінками Біоенергетичної асоціації, Україна може побудувати близько 600 біо-ТЕС. А платіжки в населеному пункті можуть бути в п’ять разів дешевші, ніж зараз. За даними компанії «Укртепло», переведення однієї школи чи дитсадка на біопаливо дозволить зекономити близько 200 000 гривень за опалювальний сезон.

ТЕКСТ: ВАДИМ ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, ЛАРИСА СТЕПАНУШКО ФОТО: ОЛЕКСАНДР ЛАРИЧКІН

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!

4 хв. тому

У торговельній війні США та Китаю вже виграла українська кукурудза

Фуражна кукурудза з України успішно замінила американську на ринку Китаю. Підвищилися шанси й для українських експортерів ячменю. Про такі тенденції агроринку на тлі протистояння двох потужних економік світу розповів Рено Квач, директор, Dongling Grain&Oil (Китай).

Доповідаючи на конференції «Зерно Причерномор’я», Рено Квач детально проаналізував вплив торговельної війни між США та Китаєм на економіку обох країн. На його думку, обидві країни втрачають від цього протистояння, і тому слід шукати шлях перемовин і скасовувати імпортні мита.

Втім, Рено Квач зазначає, що імпорт американської агросировини для Китаю має не вельми суттєве значення, його можна замінити імпортом з інших країн, що на даний час і відбувається. Шанси відкриваються для України, зокрема.

– Українська кукурудза успішно замінила американську. По пшениці ми імпортуємо всього 11%. На тлі величезного внутрішнього ринку це несуттєво, — заявив Рено Квач.

Проте Китай відчуває залежність від американської сої, сорго і ячменю, хоча у  2018 році й скоротив ці види американського імпорту майже наполовину. Сою вже доправляють до Китаю з Бразилії.

Імпорт фуражного ячменю Китай готовий наростити з України, зазначив Рено Квач.

Читайте: Торговельна війна США vs Китай: коли закінчиться і чому Трамп уже програв – Рено Квач

Не суттєво залежить Китай від США і в імпорті м’яса. Водночас, китайський експерт зазначає, що втрата США такого ринку експорту аграрної продукції, як Китай, негативно позначиться на економіці штатів.

Рено Квач, однак, сподівається на відновлення торговельних стосунків обох країн, якщо не завадять політичні причини.

– Обом сторонам варто дійти угоди, консенсусу у відносинах, – каже він.

Він визнає, що Китай через імпортні мита США на промислові товари вже відчуває суттєвий негативний вплив на економіку, і він може погіршитися з зв’язку з втратою ринку. Так, США ввели мита у квітні 2018 року. До листопада 2018 року валюта Китаю впала на 10% до долара США. Рено Квач зазначає, що Китай був змушений «дзеркально» відповідати на введення мит з боку штатів.

Як повідомляв раніше LandLord, у березні намітилася розрядка у торговельній війні США та Китаю. Так, Китай купив 1,5 млн т американської сої. Країни ведуть перемовини щодо скасування мит.

Політика   

6 години тому

Урожай зернових в Україні складе 65 млн т. Експорт – 46 млн т

Такі прогнози озвучив Сергій Феофілов, генеральний директор «УкрАгроКонсалт». За його словами, найближчим часом слід очікувати підвищення інвестиційної привабливості агросектору України.

Про тенденції розвитку аграрного сектору України та світу Сергій Феофілов розповів, виступаючи на 16-й міжнародній конференції «Зерно Причорномор’я». Він підкреслив, що міжнародні експерти та фінансові інституції теж оптимістичні в своїх прогнозах щодо розвитку України та зростання її валового продукту. Прогноз «УкрАгроКонсалт» на урожай: 65 млн т, на експорт – 45-46 млн т.

– Ці амбіційні плани з виробництва основані на високій конкурентоспроможності зерна та олійних культур з України. Вірогідне значне підвищення інвестиційної привабливості аграрного сектору України. Швидше за все, це відбудеться наприкінці 2019 року або на початку 2020 року, – прогнозує гендиректор «УкрАгроКонсалт».

Читайте: Кількість весняних опадів найменша за останні 15 років. Як позначиться це на врожайності зернових

Разом із тим, він говорить про ризики та виклики для виробників агропродукції у світі. Один із ризиків – політична нестабільність. Проте експерт вважає, що для України цей ризик є короткостроковими, більшу роль відіграють економічні ризики. Передусім, пов’язані з розвитком глобальної економіки.

– Уповільнення росту глобальної економіки – головний виклик для аграрного сектору, – підкреслює Сергій Феофілов.

Він розповів про сценарії адаптації для виробників та експортерів. Політичне регулювання ринку, на думку експерта, є дуже суперечливим.

Тому на перший план виходять економічні важелі. Сергій Феофілов зупинився на застосуванні нових інструментів сільгоспвиробниками, а саме – спеціалізації на окремих культурах, які зумовлюють розвиток агросектору країни. Наприклад, в Україні найбільшими темпами зростають врожаї та експорт кукурудзи, у Бразилії – сої, у Росії – пшениці.

Як раніше повідомляв LandLord, у 2018 році в Україні зафіксовано рекордний урожай зернових – 70,1 млн тонн.

Рослинництво   

8 години тому

Кооператив із кластером у 100 тис. га або як Вілія створює найпотужніше фермерське об’єднання України

Засновник одного з найбільших агрохолдингів Волині – групи компаній «Вілія» Євген Дудка – розповів про непросту історію побудови свого дітища та поділився планами розвитку компанії у найближчий час.

Зокрема, у спецпроекті «Унікальний регіон» Євген Дудка зазначив, що розвитком агробізнесу на Волині він почав займатися ще в 90-х, проте справжні обриси агрогіганта «Вілія» з’явилися на початку 2000-х, коли за шалені на той час $63 тис. було придбане підприємство для переробки зернових та за $18 тис. 5 га землі. Такі інвестиції дали суттєвий поштовх для подальшого розвитку підприємства й закріплення його в статусі одного з найсучасніших в регіоні.

«Якщо згадати історію розвитку нашого бізнесу, то він бере початок з торгівлі (що було характерним для більшості підприємств 1990-х років). Наступним щаблем зростання була давальницька переробка зернових та поява власного транспорту. А придбання у 2003 році першого підприємства за шалені на той час кошти — $63 000, і ще $18 000 за 5 га землі в межах міста, стало фактично стартом нашої виробничої діяльності. Ось тоді ми й почали займатися переробкою, яка є моєю улюбленою темою. Чим більша глибина переробки, тим стійкіша структура. Проте сьогодні борошномели переживають не найкращі часи».

На сьогодні керівництво господарства «Вілія» планує зафіксувати у власному обробітку 30 тис. га. землі та об’єднати навколо компанії фермерів із загальним земельним кластером у 100 тис. га. Усе це Євген Дудка планує зробити для створення кооперативів, аби вітчизняні фермери не боялися інвестувати гроші в загальну справу за для виходу агробізнесу на вищий щабель рентабельності та більш ефективної роботи.

Читайте: Бахматюк жорстко наїхав на Гонтарєву, назвавши її катом української економіки

«Наша стратегія — зафіксувати 30 000 га землі у власному обробітку, разом із тим розвиваючи нашу унікальну компетенцію — можливість надання повного комплексу ресурсу та послуг для потреб агровиробників, об’єднати навколо компанії агропідприємства та фермерів із загальним земельним масивом у 100 000 га. Наша компанія, таким чином, стає своєрідним інтегратором між глобальними компаніями-постачальниками, такими як Syngenta, та малими і середніми агровиробниками.

Наступний якісний крок — залучити фермерів, аграрників в об’єднання як акціонерів елеваторної, логістичної інфраструктури і вже практично трансформуватися в кооператив. Проте, потрібен певний час — ще п’ять-десять років  — для зміни ментальності людей та розвитку акціонерної культури, щоб вони були готові інвестувати власні гроші в загальну справу та віддати в управління комусь частину свого активу. Адже що може об’єднати людей? Або спільна небезпека, або спільна вигода. На сьогодні небезпека вже багатьох об’єднала. На Волині я був ініціатором заснування громадської спілки «СПАС» (Самоврядна перша аграрна спілка). У чому сенс? 15 основних виробників домовилися про досить прості речі. Перше — про політику добросусідства. Друге — ми зафіксували межі. Третє — принцип НАТО: напад на одного означає напад на всіх».

Нагадаємо, що в рамках спецпроекту «Унікальний регіон» Євген Дудка поділився секретами ефективної побудови корпоративної культури та пояснив, чому за фермерськими кооперативами стоїть майбутнє українського агросектору.

Кейси   

17 квітня 2019 16:54

6 способів навчити дітей цінувати їжу й поважати фермерів, які її виробляють

821 млн людей на планеті гостро відчувають на собі проблему нестачі продовольства. Враховуючи актуальність боротьби з голодом у світі, варто навчити дітей поважати їжу і працю тих, хто її виробляє. Адже сільське господарство – це не просто робота, це мистецтво!

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Третина всього виробленого у світі продовольства втрачається або викидається у відходи. Одним із напрямків боротьби із голодом і нестачею води у світі ФАО вважає запобігання продовольчим втратам і псуванню харчової продукції. Це те, що може кожен, – не викидати їжу, не купувати зайвого, використовувати в готуванні залишки їжі. І цьому варто навчити своїх дітей.

Отже, пропонуємо 6 способів, як навчити дітей цінувати їжу і поважати світ, який стоїть за тим, що ми їмо.

Скорочуйте харчові відходи

Купуйте тільки ті продукти, які вам необхідні, навчіться любити непоказні фрукти й овочі, не виходьте за межі розумного у своїх порціях, розберіться з термінами придатності, правильно зберігайте продукти харчування, а нез’їдене перетворюйте на нові страви на завтра. Акцентуйте на цьому увагу дітей.

Підтримуйте місцевих виробників продовольства

Закуповуйте продукти на місцевих ринках і знайомтеся зі своїми фермерами. Ставши їхнім клієнтом, ви забезпечите їм визнання і повагу. Дайте зрозуміти дітям, що продукти харчування починають свій шлях на стіл із ферми.

Цінуйте майстерність виробника

Поясніть дітям, що сільське господарство – це не просто робота, це мистецтво. Поясніть дітям, що для виробництва продовольства потрібно дуже багато: насіння і ґрунт, вода і праця, захист і терпіння. Наприклад, для того щоб виростити один апельсин, потрібно 50 л води. Наші харчові переваги впливають на здоров’я планети і визначають майбутнє продовольства. Коли ми їмо, ми споживаємо природні ресурси і важку працю фермерів, бджіл і всіх тих, хто поклав їжу на нашу тарілку. Навчіть дітей цінувати їжу так, як би це був витвір мистецтва.

Переходьте на здоровіший, більш екологічно стійкіший раціон харчування

Наш організм працює за рахунок калорій і поживних речовин. Ми отримуємо енергію і підтримуємо здоров’я завдяки правильному харчуванню. Ми не звертаємо увагу на ту силу, яку їжа і харчування дають нашому організму. Необхідно пам’ятати, що їжа – це паливо. Занадто багато їжі, або занадто багато однієї і тієї ж їжі це може призвести до ожиріння, різних дефіцитів або захворювань, пов’язаних із раціоном харчування.

Розкажіть дітям, звідки береться їжа

Де ростуть ківі – на деревах чи кущах? Помідори – це фрукт чи овоч? Дізнавшись більше про продукти харчування, звідки вони беруться, коли настає їх сезон і що потрібно для їх виробництва, ми, разом з виявом поваги, розширюємо свої пізнання про те, що їмо.

Обговорюйте ці питання з дітьми і зі своїм оточенням

Віддаючи належне кожній страві, ми виявляємо повагу до фермерів, які виробили продукти, до, ресурсів, які на це потрібні були, і до людей, яким цього не дісталося. Повазі можна навчитися.

Завдяки цим правилам діти навчаться усвідомленому, здоровому і стійкому вибору харчових продуктів.

Landlord раніше повідомляв про те, що до 2025 року дві третини населення відчуватимуть нестачу води. ФАО вказує 4 напрямки для подолання кризи.

Агролайф   

17 квітня 2019 13:21

Кількість весняних опадів найменша за останні 15 років. Як позначиться це на врожайності зернових

За прогнозами, сумарні площі під зерновими культурами в Україні цього року дещо перевищать минулорічні, а стан перезимівлі озимих оцінюють як добрий. Проте оптимізм аграріїв щодо нового урожаю дещо зменшився внаслідок посушливої весни. Чи варто хвилюватися фермерам?

Про це розповіла, виступаючи на 16-й міжнародній конференції «Зерно Причорномор’я» експерт зернового ринку компанії «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко.

У новому сезоні аналітики прогнозують дещо нижчий експорт пшениці з Причорномор’я, ніж у сезоні 2018–2019. Це зумовлено тим, що за всіма оцінками, у 2019 р. виробництво зернових не досягне торішніх рекордних показників, а отже, і обсяги експорту з регіону скоротяться.

Читайте: Раптові неврожаї: прогноз швейцарського кліматолога для України

Останні кілька тижнів ринок обговорює проблему дефіциту вологи в південних областях України, який може негативно позначитися на врожайності зернових культур.

Щоб зрозуміти, наскільки серйозним є вплив браку опадів на майбутній урожай, аналітики компанії «УкрАгроКонсалт» проаналізували відхилення від тренду врожайності озимої пшениці, починаючи з 2006 року.

За словами Єлизавети Малишко, у січні – березні 2019 р. кількість опадів найменша за останні 15 років. Експерт навела дані, за два попередні роки з найбільшим дефіцитом вологи у ґрунті – за 2011 і 2014-й, відзначивши, що у 2014 р. урожайність була вищою за трендову, а в 2011-му – нижчою за трендову.

Тобто, як стверджують аналітики «УкрАгроКонсалт», брак опадів, який зараз спостерігається на початку року, не обов’язково позначиться на врожайності зернових.

«Треба дивитися на травневі опади, – пояснює Єлизавета Малишко. – Якщо в травні ми матимемо таку кількість опадів, як у 2011 році, то отримаємо урожайність, нижчу за трендову. Якщо опади будуть, як у 2014 році, то отримаємо урожайність, вищу за трендову».

Тобто, на думку експертів, треба уважно відслідковувати погодні умови в найближчі кілька тижнів, і тільки потім робити висновки.

Landlord раніше повідомляв про те, які перспективи України на глобальному ринку у 2019–2020 МР: на що можуть розраховувати країна в цілому й українські аграрії зокрема.

Фото на заставці: Володимир Мірненко

Новини   

Показати ще