Домбовар, медьє Толна, центральна частина Угорщини.
Ферма, на якій працює пан Солтеш, розташована за 17 км на північ від міста Домбовар, на кордоні між двома медьє (районами) — Шомодь та Толна. Успішність його бізнесу передусім пов’язана з гарним землеробством, багаторічним досвідом, усвідомленим управлінням бізнесом та, як каже він сам, «бажанням якісно виконувати свою роботу».
Усе почалося на зорі 1990-х із одного трактора, плуга й 15 га землі, на яких вирощували кукурудзу та пшеницю. Відтоді господарство зросло до 1600 га, де окрім рослинництва займаються вирощуванням свиней. Диверсифікація господарства — один із дієвих способів мати фінансову стабільність, переконаний угорець.
У господарстві вирощують до 20 000 голів на рік. Рослинництво займає 30–35% загальної площі господарства, де вирощують насіння соняшника, пшеницю, кукурудзу та сою. Зазвичай структура посівів така: 1/3 озима пшениця, 1/3 кукурудза, 1/3 соняшник.
За останні роки зміни клімату все більше дають про себе знати, літні періоди супроводжуються затяжними посухами та спекою, що створює несприятливі умови для розвитку рослин. Угорець стверджує, що декілька років тому він отримував врожай кукурудзи не менше 9 т/га, а останнім часом цей показник знизився, причому втрата врожаю загалом по регіону становить 20%.
Минулого року було отримано врожай пшениці 5,5 т/га, ріпака — 2,6 т/га, соняшника — 3 т/га. Весняні культури особливо потерпають від посухи, знижується їхня врожайність.
Усе це дає підстави замислитися й адаптувати технологію зменшення негативного впливу кліматичних умов.
«Якщо не адаптувати технологію зменшення впливу погоди, можна швидко, за кілька років, збанкрутувати», — стверджує аграрій.
Як вихід із цієї ситуації пан Солтеш вирішив вирощувати гібридні сорти кукурудзи й пшениці, адже вони більш стійкі до несприятливих умов і дають сталу врожайність. Наприклад, минулого року, незважаючи на посушливе літо, гібрид кукурудзи PR38A75 дав врожайність 9–10 т/га.
Окрім зниження врожайності, посухи чинять і… позитивний вплив. За словами фермера, посушливе літо допомогло йому зекономити на сушінні зерна кукурудзи воскової стиглості.
«Справді, цього року через посуху ми втратили частину врожаю, але можна зауважити, що заощадили на вартості сушіння. Зазвичай ми збираємо кукурудзу воскової стиглості, й вона потребує додаткового сушіння, а торік кукурудзу зібрали з вологістю 15–18%», — ділиться пан Дьюла.
Для підтримання достатньої вологості землі угорець застосовує технологію мінімального обробітку ґрунту. Окрім достатньої вологості для розвитку рослині важливо бути здоровою, не зараженою грибковими інфекціями. Саме тому, щоб отримати врожай високої якості й мати можливість продавати його за високими цінами, пан Солтеш дбає про здоров’я рослин.
Для цього в потрібний час він обробляє їх засобами проти шкідників, це перешкоджає комахам робити на зернах та рослинах ранки, які можуть інфікуватися грибками.
Безумовно, ціни на ринку формує пропозиція, але висока якість отриманого врожаю дає підстави аграрію очікувати гарних цінових пропозицій.
«Зазвичай свій врожай я збуваю у другій половині періоду продажів або в першій половині наступного року», — каже пан Солтеш.
Власні зерносховища дають йому можливість чекати кращих цінових періодів.
Щоби бути успішним фермером, окрім власних зерносховищ потрібно мати й сучасний автопарк, на що угорець не шкодує коштів.
«Я веду господарство сучасними машинами, які здатні обробляти великі площі й допомагають прискорити агропроцеси, а отже — підвищити ефективність роботи й зменшити собівартість», — запевняє угорець.
Субсидії, що виплачує держава за обробіток землі, він вкладає у створення автопарку.
Щодо планів на майбутнє, то пан Солтеш збирається продовжувати культивування кукурудзи воскової стиглості, а також має намір збільшувати площі вирощування сої, яка минулими роками показала дуже гарні результати.