Комуна Аве, департамент Мефу й Афамба, Центральний регіон Камеруну.
Дипломований інженер із сільського господарства та харчової промисловості, Ореол Сінклер Мбакоп у 2010 році розпочав виробництво ананасів на території 1,5 га. Сьогодні він займається кількома культурами (серед них манго, мандарини, дині) на площі понад 100 га.
Камерунець, якому ледь перевалило за 30, очолює сучасну ананасову ферму в комуні Аве, що в Центральному регіоні Камеруну. Його компанія виробляє майже мільйон плодів на рік. А раніше, «у першому житті», як жартує сам пан Ореол, він був звичайним робітником.
Насправді те, що пан Мбакоп стане аграрієм, тим паче успішним, не було в нього написано на роду. Він любив працювати на землі з дитинства, коли відпочивав у бабусі й дідуся. За словами родичів, хлопець полюбляв культивувати різні плодові дерева під час шкільних канікул.
Але після завершення університету, де він отримав диплом інженера, пан Ореол зіткнувся із серйозною проблемою: знайти роботу, яка відповідає його профілю, та більш-менш пристойно заробляти. Він на три роки влаштувався як звичайний робітник у господарство, де вирощують ананаси. Натхненний прикладом свого вмілого роботодавця, амбіційний юнак остаточно вирішив на все життя присвятити себе сільському господарству.
Отримавши допомогу членів сім’ї, він зміг придбати пів гектара землі в Аве, де посадив ананаси на $20 000.
«Це була справжня пригода. Однак і велика радість — насолоджуватися першим зібраним урожаєм. Саме тоді я вирішив виводити все на масштабніший рівень», — пригадує аграрій.
Згодом пан Мбакоп знову звернеться до своїх родичів за фінансовою допомогою. З цими грошима він збільшує свою ферму й поступово диверсифікує культури, купуючи інші землі. Це дає змогу перейти від 1,5 га до майже 100 га за шість років.
«Не починайте з великого, особливо коли не маєте великих грошей. Звичайно, існують чималі труднощі, з якими ви зіткнетеся, але ми визнаємо справжнім того підприємця, який долає всі труднощі, щоб іти вперед, попри все», — запевняє молодий камерунець.
Сьогодні товарообіг компанії пана Ореола оцінюється мільйонами доларів. На його підприємстві — близько 100 робітників на неповний робочий день, а продукція продається по всьому субрегіону Центральної Африки, а також у Європейському Союзі. Молодим підприємцям пан Мбакоп рекомендує йти крок за кроком у розвитку власного бізнесу:
«Я кажу аграріям-початківцям, аби вони перед тим, як починати, озирнулися. Аби максимально широко розплющили очі та збагнули, що відбувається довкола. Треба зрозуміти, чого насправді хочеш, чого боїшся й чого очікуєш від майбутнього».
Десятиліття тому в Камеруні був започаткований проєкт під назвою Agropoles, який керує тамтешнє міністерство економіки та спрямований на підвищення конкурентоспроможності місцевого АПК. Мета проєкту — скорочення імпорту продовольчих товарів у Камеруні, інакше кажучи — «підтримка вітчизняного виробника».
Одним із тих, хто скористався програмою, був наш співрозмовник. Не в останню чергу завдяки Agropoles він досяг того, чого досяг, а саме: сотня робітників на фермі, виробництво близько 7500 т ананасів щороку, приблизно 85 га ананасового гаю (на решті його господарства ростуть, нагадаємо, манго, мандарини й дині).
Урядова програма також дала змогу започаткувати виробництво фруктових соків на місці. Для цього фірма пана Мбакопа використовує всі фрукти, які культивує, але, знову-таки здебільшого ананаси. Їх переробка та збут на місці мають додаткову цінність: ананаси з ферми важать у середньому 2 кг і можуть бути продані за 0,6 євро, тоді як літр соку з них продається за 3 євро.
Пан Ореол пояснює, що ананаси плантації миються і ріжуться на землі, щоби полегшити упаковку фруктів. Потім їх кладуть у ящики, які відправляють по Камеруну, експортують до Чаду, Екваторіальної Гвінеї, Габону та країн ЄС. Наш співрозмовник стверджує, що 20% його продукції експортується, але зі зростаючим попитом у найближчому майбутньому є перспектива вдвічі збільшити відвантаження.
Розширення ферми також відкрило можливості для працевлаштування молоді. Деякі з його робітників поставили придорожні кіоски, щоби продавати ананаси й ананасовий сік, які вони купують у господарстві за гуртовими цінами.
«Я задоволений бізнесом, — ділиться 25-річний студент Нгве, який отримує прибуток близько 4 євро на день, продаючи свіжі ананасові скибочки. — Це дає мені дохід для підтримки щоденного життя».
Крім того, компанія пана Ореола навчає понад 200 молодих людей вирощуванню ананасів — від етапу посадки до збирання та продажу.
«Залучення молоді до агробізнесу — правильний шлях до створення робочих місць. Це шлях до усунення продовольчої незахищеності й бідності — у Камеруні зокрема та в Африці загалом», — пояснював Люк Маглуар Мбарга Атангана, міністр торгівлі Камеруну, в інтерв’ю для європейської корпорації CTA.