Чехія
7 905 600 га
пiд сільське господарство
4 264 000 га
землі під рослинництвом
зернові та олійні культури, хміль
основна продукція рослинництва на експорт
8000 євро/га
вартість земель сільськогосподарського призначення
Чехія

Йозеф Скленар: "Органічне землеробство враховує специфіку екосистем"


Основні культури

ячмінь
пшениця
картопля
ДОВІДКА

Місто Їглава, край Височина, південна частина Чеської Республіки

ТРИ ДЕСЯТИЛІТТЯ РОЗВИТКУ

«Біоферму ми заснували 29 липня 1991 року в приміщенні середньої школи Їглави. З 1999-го все господарство та його продукція були сертифіковані як органічне. Спрямованість підприємства різноманітна — щороку ми вирощуємо близько 20 видів сільськогосподарських культур, керуємо невеликою біогазовою установкою, городом, розводимо свиней і різну худобу м’ясних порід», — робить невелику інтродукцію чеський фермер Йозеф Скленар.

Його господарство розташоване в чистому регіоні Височина, у приміській частині Їглави, на півдорозі між Прагою та Брно і на півдорозі між Прагою та Віднем. Біоферма «Сасов» має статус закритої.

СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ

Оброблювана земля біоферми «Сасов» становить приблизно 500 га, з яких близько 250 га ріллі, 250 га — лугів і пасовищ. Вирощуються такі культури: суміші зернобобових (ячмінь, пшениця, горох), гречка, часник, люпин, енергетичні культури (сафлор), картопля.

Усе без гербіцидів, пестицидів і добрив. Частину продукції фермер продає, а частину залишає для потреб тваринництва. Цей компонент господарства включає:

У напрямі тваринництва основною спеціалізацією є вирощування свиней. Якість м’яса та благополуччя тварин є головним пріоритетом біоферми «Сасов». У 2013-му тут відкрили власне виробництво м’ясних продуктів і ковбас без хімії. На конкурсі «Чеська органічна їжа року» господарство пана Скленара постійно отримує премії. Свою продукцію продають як через фірмовий інтернет-магазин, так і у «звичайних» крамницях.

«У віці приблизно 35 днів поросят разом із матір’ю переносять у сімейні стайні», — розповідає пан Йозеф.

Свиня продовжує годувати поросят і тим самим забезпечує їх ідеальним харчуванням і захистом від хвороб. Оскільки тварини все ще разом, вони забезпечені всім необхідним для нормальної життєдіяльності, зокрема мають постійний доступ до свіжого повітря й сонця, фактично живуть на природі, тож стійкі до хвороб без зайвої вакцинації, ліків і антибіотиків.

Відлучення, тобто відділення свиноматок і поросят, відбувається лише у віці трьох місяців. За цей час вони вчаться їсти тверду їжу. Таким чином, коли поросята перестають пити молоко, вони вже повністю адаптовані до комбікорму, і цей перехід, який є критичним у «класичних» господарствах, де поросят відлучають після першого ж місяця, для малюків біоферми «Сасов» не є проблемою. Поросята мають набагато довший соціальний контакт із матір’ю, тому їхнє розлучення фактично не викликає стресу.

Після відлучення поросята залишаються в тому ж середовищі, тож у них зберігається максимальний імунітет. Поросят годують приблизно сім місяців і потім вони йдуть на забій. Господарство має власну бійню, яку було побудовано у 2009 році. Гроші на будівництво Йозеф Скленар отримав у рамках європейської програми підтримки розвитку села.

ЩО ТАКЕ ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО?

«Це сільське господарство, яке відмовляється від використання хімічних засобів захисту рослин, добрив, ароматизаторів синтетичних кормів, а також використання ГМО», — пояснює пан Йозеф.

Аграрії, які займаються органічним землеробством, використовують традиційні методи (різноманітні сівозміни, замкнений цикл речовин і поживних речовин), а також сучасні машини й технології. Органічні ферми підлягають суворій щорічній перевірці, у Чехії вона особливо жорстка.

Наш співрозмовник наводить найважливіші переваги органічного землеробства:

  • покращення якості продовольства та здоров’я населення;
  • кращі умови існування тварин;
  • економічна перевага в довгостроковій перспективі;
  • охорона навколишнього середовища;
  • економія енергії та невідновлюваних ресурсів;
  • зменшення надвиробництва шляхом обмеження використання факторів інтенсифікації при збереженні рівня доходів для сільськогосподарського виробництва;
  • впровадження нового перспективного продукту, органічних продуктів харчування для внутрішнього і зовнішніх ринків;
  • збереження природних рамок ландшафту.

Чеський аграрій робить доповнення:

«Органічне землеробство є дуже прогресивним і сучасним способом ведення сільського господарства, яке спирається на тисячоліття досвіду наших предків. Окрім іншого, органічне землеробство враховує специфіку екосистем. Це дозволяє виробляти якісну їжу без використання хімічних засобів і добрив».

Таким чином, фермер робить дуже важливий внесок у збереження та догляд за навколишнім середовищем, а ще отримує від держави субсидії за ведення агроекологічного господарства.

Безпосередньо на фермі розташована невелика біогазова установка з технологією переробки соломи, трави та силосу, кормових залишків тощо. Вихідний продукт, дигестат, використовується знову для удобрення полів господарства.

«Є багато напрямів, на які ми покладаємо надії й багато чого хочемо досягти. Ми хотіли б надалі покращувати стосунки з нашими діловими партнерами, клієнтами, вдосконалювати виробничі процеси як у рослинництві, так і у тваринництві», — ділиться планами на майбутнє пан Скленар.

Його головна мета в тому, щоби поліпшити біоферму та здійснити інспекцію її «зовнішнього вигляду» (мова про стан будівель, доріг і впорядкованих сільськогосподарських угідь).

Загалом же у «Сасові» прагнуть максимально ефективно використовувати нові знання та сучасні технології у поєднанні з традиціями предків.

Що цікаво, наразі чеський органічний ринок недостатньо розвинений. Поінформованість споживачів про те, що таке «біо» чи «еко», все ще низька, хоча поступово зростає. Для українських аграріїв це… позитивна інформація, оскільки показує, що навіть у державі, що є членом ЄС, проблеми ідентичні нашим. А відтак, і успіх у нас може бути ідентичним.

ГІЛЬ ОЛЕНА ФЕДОРІВНА НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ РОЗРОБКИ ТА ПІДТРИМКИ ПРОДУКТІВ АТ АТ «ОЩАДБАНК»

Українські фермери, виробники продукції тваринництва, також можуть розраховувати на підтримку з боку держави. Ощадбанк в рамках державних програм компенсації  надає можливість усім аграріям, що працюють за напрямом тваринництва, отримати компенсацію в розмірі до 25% від вартості будівництва та/або реконструкції тваринницьких ферм та комплексів для утримання великої рогатої худоби, свиней, птиці (в т.ч. водоплавної та індиків), доїльних залів, підприємств із переробки сільськогосподарської продукції, а також оформити кредит з річною ставкою від 3%.

Щоб отримати компенсацію потрібно подати до Ощадбанку такі документи: заявку для отримання компенсації; копії документів, що підтверджують використання коштів, витяг з Єдиного державного реєстру про те, що підприємство не перебуває на стадії ліквідації, довідку про відсутність податкової заборгованості, згоду на розкриття банком інформації щодо суб’єкта господарювання.

Українським аграріям також варто звернути увагу на розвиток бізнесу в напрямку виробництва органічної продукції. У Європі цей ринок ще далекий від насичення, а отже, створює можливість отримувати гарні прибутки. Наразі Німеччина та Франція є лідерами європейського ринку й займають відповідно 11,4% та 7,3%. Розвиток органічного виробництва перспективний ще й тому, що спочатку можна отримувати прибуток за рахунок експорту товарів до країн ЄС, а пізніше, коли в Україні сформується ринок (наразі він ще як такий відсутній), продукцію можна буде продавати у нашій країні.

Отже, цей бізнес є вигідним як у короткостроковій перспективі, так і довгостроковій. А щоб підвищити шанси на успіх, Ощадбанк пропонує аграріям скористатися партнерською програмою й придбати техніку та обладнання у кредит зі ставкою від 0,1% річних.

Наші репортажі