Пустити в обіг скільки насправді коштує земля
Рейтинг регіонів України за стартовою ціною на землю

Landlord представляє ексклюзивний рейтинг регіонів України за стартовою ціною землі сільськогосподарського призначення.

Рейтинг складено за підтримки державного підприємства «СЕТАМ» з використанням результатів відкритих електронних аукціонів OpenMarketLand на право оренди ділянок сільськогосподарської землі, що перебувають у державній власності. Аукціони були запущені більше року тому — у вересні 2018-го. За цей час накопичена достатня база для проведення аналізу, яка дозволяє прогнозувати можливу ціну сільськогосподарської землі у кореляції із середніми цінами оренди.

У рейтингу враховані дані про ціни оренди, які склалися на майже 3000 аукціонах, що відбулися протягом вказаного періоду.

За висновками експертів, якщо на законодавчому рівні не буде встановлено мінімальну ціну сільськогосподарської землі, то стартовим розміром, який буде запропоновано покупцями, стане приблизна вартість оренди земельної ділянки за 10 років. Саме з цього висновку ми і виходили у розрахунку можливої ціни угідь у різних регіонах України.

Крім даних «СЕТАМ» Landlord врахував дані про ціни оренди землі фахівців компаній, що входять до Спілки українських підприємців, і безпосередньо у фермерських господарств. Можемо відзначити, що зібрана інформація лише трохи відрізняється від цін аукціонів — відхилення по регіонах становить приблизно 10%.

Рейтинг чітко спростовує два протилежних твердження: те, що українська земля буде скуплена ділками за безцінь, і те, що ціни за гектар угідь навіть на старті можуть доходити до $10 000–15 000.

Відносно невеликий розмір стартової ціни продажу також доводить тезу про те, що на першому етапі введення вільного обігу сільськогосподарських земель на продаж буде запропоновано не більше 7–10% паїв. Оскільки ціна оренди зростає буквально на очах, більшість власників будуть, як і раніше, здавати ділянки в оренду, що збереже стабільність ринку у найбільш критичний початковий період реформування.

Також зазначимо, що отриманий спектр можливих стартових цін у 15 000–70 000 гривень за гектар майже збігається з даними про ціни тіньового земельного ринку, які були озвучені фахівцями у жовтні 2019 року. У незаконний або сумнівно законний спосіб земля зараз продається за цінами у 10 000–60 000 гривень за гектар залежно від регіону, якості ґрунту, цільності масиву та інших складників.

Втім, оскільки вартість оренди постійно зростає, можна прогнозувати, що за рік, який залишився до введення вільного обігу, ціна на землю також збільшиться.

Кіровоградська область
1
71

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 047 000 га

Орні землі: 1 652 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
2252 (3,7% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають чорноземи

Середня ціна оренди: 1832 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 8%

На території області переважають малі та середні сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону. Питома вага регіону у загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції станом на 2014 рік становила близько 4,6%.
Питома вага рослинництва займає 69%. Основними культурами вирощування є озима пшениця, соняшник, картопля, овочі. Землі регіону мають високу родючість, але розташування області в зоні ризикованого землеробства стримує розвиток галузі.
Крім того, безперечний вплив має те, що саме Донецька область стала епіцентром бойових дій у 2014–2019 роках і великі площі угідь є небезпечними для обробітку.
Полтавська область
2
81

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 100 000 га

Орні землі: 1 800 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
3993 (6,6% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають чорноземи

Середня ціна оренди: 6583 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 65,6%

У Полтавський області концентрація фермерських господарств досить висока — середній розмір господарства становить 121,4 га. У валовому виробництві сільськогосподарської продукції продукція рослинництва сягає 74,3%, тваринництва — 25,7%. Область продовжує утримувати лідируючі позиції з валового збору зерна в Україні. Основними культурами вирощування є озима пшениця, ячмінь, кукурудза. Останнім часом у північних районах регіону почали розвивати вирощування гречки й проса. Також на Полтавщині культивуються цукровий буряк, соя, соняшник, картопля, овочі.
Зазначимо, що Полтавська область лідирує за площами посіву кукурудзи та сої, які є найбільшими в Україні.
Вінницька область
3
61

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 014 000 га

Орні землі: 1 725 500 га

Кількість сільгосппідприємств:
4535 (6,7% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають опідзолені ґрунти, на півночі й півдні — чорноземи

Середня ціна оренди: 6089 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 40%

Середній розмір фермерських господарств у Вінницькій області становить 141,4 га.
У валовому виробництві сільськогосподарської продукції продукція рослинництва займає 67%. Основні культури вирощування — зернові, цукрові буряки, насіння соняшника, картопля, овочі, ягоди.
Останнім часом на Вінниччині стрімко почали зростати площі посівів соняшника, який поступово витісняє із сівозміни традиційний для регіону цукровий буряк. При цьому обсяги виробництва картоплі, овочів та плодово-ягідних культур зростають за рахунок збільшення продуктивності угідь. Питома вага регіону у загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції становить 8,5%.
Хмельницька область
4
60

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 100 000 га

Орні землі: 1 800 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
1694 (22,8% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: на півночі та півдні області — опідзолені ґрунти, на решті території — чорноземи

Середня ціна оренди: 5965 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 17%

На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону. При цьому в області розташовані майже 4% всіх сільськогосподарських угідь України.
Першість серед галузей сільського господарства тримає рослинництво. Найбільші посівні площі займають зернові культури, серед яких озима пшениця, та цукрові буряки. Вирощують також ячмінь, горох, овес, гречку, кукурудзу. Важливою галуззю рослинництва є вирощування картоплі. Понад 40% посівних площ займають кормові культури. Природні умови сприятливі для розвитку овочівництва, але посівні площі овочевих культур ще невеликі.
Черкаська область
5
59

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
1 456 400 га

Орні землі: 1 279 900 га

Кількість сільгосппідприємств:
3563 (6,7% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: чорноземи переважають на півдні та сході, решту території займають дерново-підзолисті ґрунти

Середня ціна оренди: 5900 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 22,5%

Середній розмір фермерських господарств у Черкаській області становить 133 га. Основною спеціалізацією АПК є зерново-буряковий комплекс. Також розвинений тваринницький напрям господарств.
Головними зерновими культурами є озима пшениця, кукурудза, ячмінь, зернобобові, гречка, просо. Традиційними галузями для Черкащини є садівництво та овочівництво. За обсягами валової продукції сільського господарства Черкащина посідає сьоме місце серед регіонів України й виробляє близько 5,3% загальнодержавного аграрного продукту.
Розвиток агропромислового комплексу області обумовлений наявністю сприятливих агрокліматичних умов — переважно рівнинний рельєф, достатня кількість вологи і тепла, легкодоступні водні ресурси.
Дніпропетровська область
6
49

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 581 500 га

Орні землі: 2 127 400 га

Кількість сільгосппідприємств:
4211 (14,5% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають чорноземи

Середня ціна оренди: 4872 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 8%

На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону.
У цілому клімат помірний, на півдні області переважає степовий із тривалими посухами. Питома вага рослинництва становить 70%. Основною зерновою культурою є пшениця, хоча розвинуте виробництво й інших культур групи, зокрема кукурудзи. Серед технічних культур переважають посіви соняшника і цукрового буряка.
Урожайність зернових та зернобобових, насіння соняшника, картоплі на Дніпропетровщині відносно невисока й поступається врожайності сусідніх Черкаської, Херсонської та Полтавської областей. Площа зрошуваних земель — 198 700 га.
Чернігівська область
7
47

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 068 400 га

Орні землі: 1 415 300 га

Кількість сільгосппідприємств:
1769 (4,5% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: дерново-підзолисті, лісові та дернові ґрунти, чорноземи в південній частині області

Середня ціна оренди: 4663 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 20,8%

Регіон розташований у межах природних зон лісостепу та мішаних лісів, родючість ґрунтів регіону понижена. В області сконцентровано 5% сільгоспугідь держави. Розташування у двох природно-кліматичних зонах зумовило спеціалізацію сільського господарства області. У поліській частині поряд із вирощуванням зернових значного розвитку набуло льонарство і картоплярство, у лісостеповій — зернове господарство та вирощування цукрових буряків. Регіон другий в Україні за виробництвом жита та кукурудзи, третій — за виробництвом вівса, п’ятий — картоплі. Основними культурами вирощування регіону є пшениця, кукурудза, ячмінь, просо, соя, ріпак, соняшник, плодово-ягідні культури. Питома вага рослинництва становить 77%.
Львівська область
8
42

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
1 240 000 га

Орні землі: 770 900 га

Кількість сільгосппідприємств:
1438 (7,5% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають дерново-підзолисті та опідзолені ґрунти

Середня ціна оренди: 4173 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 17%

На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону.
Частка продукції рослинництва у цій західній області України у загальному обсязі сільськогосподарського виробництва становить 63,2%.
Галузями спеціалізації сільського господарства є вирощування зернових культур, картоплі, овочів, цукрових буряків, льону. Також в області розвинений садівницький напрям — зокрема, виробництво яблук, груш та слив, ягід.
У сільськогосподарських підприємствах переважно зосереджене виробництво зернових, зернобобових та технічних культур. При цьому важливою особливістю є те, що у господарствах населення зосереджена більша частка виробництва картоплі, овочевих, плодових та ягідних культур.
Миколаївська область
9
41

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 060 700 га

Орні землі: 1 700 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
5226 (9,6% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: на півдні — каштанові ґрунти, на решті території — чорноземи

Середня ціна оренди: 4103 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 25%

На територію регіону припадають 5% орної землі в Україні. Виробнича структура сільського господарства — рослинницько-тваринницька. Питома вага продукції рослинництва в загальному обсязі сягає 80%. Останнім часом область відносять до зони ризику через глобальні кліматичні зміни, що супроводжуються підвищенням температур та посухами. Основними культурами рослинництва в регіоні є зернова група — озима пшениця, озимий та ярий ячмінь, кукурудза (приблизно 40% всіх сільськогосподарських площ). Також традиційно висіваються такі технічні культури, як соняшник і цукрові буряки. Крім того, великі площі відведені під овочево-баштанні культури. Розвинуте садівництво та виноградарство.
Одеська область
10
41

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 594 500 га

Орні землі: 2 076 500 га

Кількість сільгосппідприємств:
4910 (19,8% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: на півдні переважно каштанові ґрунти, на решті території — чорноземи

Середня ціна оренди: 4066 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 42%

На території Одеської області переважають малі та середні сільськогосподарські підприємства. Земельні ресурси регіону здебільшого представлені чорноземними ґрунтами з високою природною родючістю. Хоча клімат посушливий, тому майже 10% оброблюваних земель зрошуються.
Питома вага області в загальному обсязі виробництва валової сільськогосподарської продукції по Україні перевищує 5,3%. Основний напрям виробничої сільськогосподарської спеціалізації області — зерново-скотарський. Вирощуються майже всі зернові культури, що культивуються в Україні. Також розвинені виробництво соняшника, винограду, птахівництво та свинарство. Частка рослинної продукції в загальному виробництві валової сільськогосподарської продукції становить 62%, тваринництва — 38%.
Житомирська область
11
40

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
1 601 000 га

Орні землі: 1 092 840 га

Кількість сільгосппідприємств:
2034 (4,1% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: дерново-підзолисті, опідзолені, дернові, чорноземи

Середня ціна оренди: 4000 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 25%

На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону. Територія області неоднорідна за умовами ведення господарства, тому рослинництво має зерново-картоплярський напрям на Поліссі та зерново-буряківничий — у лісостеповій зоні.
Серед рослинництва виділяється вирощування зернових та зернобобових культур. Головними культурами є озима пшениця, озиме жито, ярий ячмінь, овес, зернобобові, гречка, просо.
Вирощування картоплі є другою за значенням галуззю рослинництва в регіоні. Сприятливими є умови для вирощування технічних культур, які займають значну частку посівів. Можна виділити цукрові буряки, льон-довгунець, хміль.
Чернівецька область
12
38

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
469 700 га

Орні землі: 329 700 га

Кількість сільгосппідприємств:
821 (20% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають дерново-підзолисті, опідзолені

Середня ціна оренди: 3754 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 25%

Основними виробниками агропродукції регіону є приватні господарства населення, це головні власники та користувачі землі. У них зосереджено 314 000 га сільгоспугідь (66,9%), у тому числі 201 500 га ріллі (61,1%). Питома вага області у виробництві сільськогосподарської продукції держави — 1,7%.
Значна частина території Буковини зайнята дерново-підзолистими, світло-сірими і сірими ґрунтами, які, як правило, кислі, бідні на гумус і поживні речовини. Основу сільськогосподарських угідь регіону становлять схили, які наразі розорані майже на 80%. Питома вага рослинництва переважає. Основними культурами вирощування регіону є картопля, кукурудза, плодово-ягідні культури, овочі, пшениця, кормові культури.
Івано-Франківська область
13
37

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
645 000 га

Орні землі: 395 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
926 (11% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: дернові, дерново-підзолисті, опідзолені

Середня ціна оренди: 3710 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 14%

На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону.
Клімат регіону має перехідний характер від помірно теплого вологого західноєвропейського до континентального східноєвропейського. Область належить до регіонів з низькою землезабезпеченістю. У структурі виробництва продукції сільського господарства переважає рослинництво (53%), тваринництво становить 47%.
Сільськогосподарські підприємства надають перевагу свинарству та птахівництву — галузям, які мають відносно короткий виробничий цикл та нижчі затрати праці. У рослинницькому напрямі основними культурами вирощування є зернові (пшениця, ячмінь, кукурудза), насіння соняшника, соя, ріпак, картопля та плодово-ягідні культури.
Київська область
14
35

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
1 434 000 га

Орні землі: 1 274 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
2531 (12,6% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: дерново-підзолисті, опідзолені, чорноземи

Середня ціна оренди: 3474 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 5,9%

Розораність земель Київської області сягає 82%. За темпами росту сільськогосподарського виробництва Київщина посідає 19-те місце, а за виробництвом продукції на одну особу — 10-те. Принциповою відмінністю від інших українських сільськогосподарських областей є те, що у Київській області частка господарств населення у сільгоспвиробництві є відносно незначною. Середній розмір фермерських господарств — 232,7 га. Питома вага рослинництва переважає. Основні культури вирощування — зернові та зернобобові, насіння соняшника, картопля. Площі плодово-ягідних культур скорочуються.
Київська область посідає четверте місце за обсягами виробництва органічної продукції (6,1%), що пояснюється близькістю такого великого ринку збуту, як місто Київ.
Тернопільська область
15
34

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
1 048 700 га

Орні землі: 854 100 га

Кількість сільгосппідприємств:
1739 (4,8% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають чорноземи та опідзолені ґрунти

Середня ціна оренди: 3417 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 30%

Рельєф регіону рівнинний, що сприяє рослинництву. Із загальної площі земельного фонду 75,9% становлять землі, що використовуються для сільського господарства. Розораність території — 62%, один із найвищих відсотків в Україні. Серед галузей сільського господарства переважає рослинництво (66%), 34% припадає на тваринництво, головними галузями якого є скотарство, свинарство та птахівництво. Основними культурами, які вирощують у області, є озима пшениця, ярий ячмінь, кукурудза, цукровий буряк, озимий ріпак.
Регіон займає провідне місце в Україні із заготівлі дикорослих плодів, ягід, березового соку, лікарських трав. В області створено плантації шипшини, калини, обліпихи тощо.
Харківська область
16
32

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 414 000 га

Орні землі: 1 929 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
4142 (2,7% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають чорноземи

Середня ціна оренди: 3154 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 9%

Площа сільськогосподарських угідь та ріллі становить 69,6% від загальної площі області, що свідчить про високий розвиток агрогалузі. За урожайністю зернових Слобожанщина випереджає південні регіони України в 1,3 раза. Головні сільськогосподарські культури — кукурудза, соняшник, пшениця, кормові трави, цукровий буряк, ячмінь. Розвинене садівництво (вишні, груші, сливи, яблука тощо).
Структура посівних площ: зернові культури становлять 49%, кормові — 25%, технічні — 17%, овочі та картопля — 9%. Питома вага області у виробництві сільськогосподарської продукції держави — 5,7%.
На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону.
Луганська область
17
31

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
1 955 600 га

Орні землі: 1 300 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
1054 (30,5% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають чорноземи

Середня ціна оренди: 3106 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 5,7%

У регіоні переважає рослинництво. Основні культури вирощування — зернові, соняшник, овочі. Усі посівні площі Луганщини становлять 3,71% загальноукраїнських. Структура посівних площ така: 53,3% — зернові культури, 34,7% — технічні культури (у тому числі соняшник), 5,6% — картопля, решта — кормові культури. Клімат регіону помірно континентальний із тривалими посухами.
На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону.
Великий вплив на характер ведення господарства і ціну оренди має розташування регіону, частина якого не під контролем держави Україна, область входить до зони бойових дій.
Херсонська область
18
27

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
1 970 600 га

Орні землі: 1 778 300 га

Кількість сільгосппідприємств:
3774 (8,3% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають південні чорноземи та каштанові ґрунти

Середня ціна оренди: 2693 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 37%

На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону.
Питома вага рослинництва становить 81%. Основні культури вирощування — зернові, соняшник, соя, ріпак, овочі, плодово-ягідні та баштанні культури. Серед овочевих культур найбільше значення мають помідори, капуста, цибуля, перець солодкий, баклажани.
Регіон має значні площі зрошуваних земель — 425 600 га (21,6% від площі сільгоспугідь). Переважає метод краплинного зрошення, що дозволяє отримувати стабільний врожай. Однак брак вологи на решті території значною мірою впливає на середню ціну оренди і формує відповідні ціни сільгоспугідь.
Сумська область
19
27

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
1 700 000 га

Орні землі: 1 200 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
1861 (4,6% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають чорноземи, на півночі — опідзолені ґрунти

Середня ціна оренди: 2690 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 28%

На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства.
Питома вага рослинництва у сільському господарстві області становить 80%. На виробництво основних сільськогосподарських культур, зокрема зернових та технічних, припадає понад 75%, на овочівництво — менше 1%. Основні культури вирощування — зернові та технічні. Останнім часом аграрії регіону почали вирощувати сою. Щороку площа посіву цієї культури зростає.
У 2017 році за врожайністю зернових та зернобобових культур область посіла четверте місце серед регіонів України. За посівом та валовим виробництвом гречки Сумщина є лідером серед регіонів України.
Запорізька область
20
24

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
966 000 га

Орні землі: 819 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
2849 (19% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають чорноземи

Середня ціна оренди: 2400 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 10,8%

На території області переважають малі та середні сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону.
Умовно область поділяється на три природно-сільськогосподарські зони: степову (50,8%), степову посушливу (34,8%) та сухостепову (14,4%). Регіон має виражену зернову спеціалізацію (пшениця, кукурудза, озимий ячмінь). Важливим напрямом залишається виробництво соняшника. Овочівництво розвинене слабо через відсутність зрошувальних систем. В останні роки спостерігається спад у сільському господарстві регіону, що особливо помітно у тваринницькому комплексі Запорізької області. Це зумовлено складними посушливими кліматичними умовами, що відмічають у регіоні декілька років поспіль.
Донецька область
21
18

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
2 047 000 га

Орні землі: 1 652 000 га

Кількість сільгосппідприємств:
2252 (3,7% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: переважають чорноземи

Середня ціна оренди: 1832 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 8%

На території області переважають малі та середні сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону. Питома вага регіону у загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції станом на 2014 рік становила близько 4,6%.
Питома вага рослинництва займає 69%. Основними культурами вирощування є озима пшениця, соняшник, картопля, овочі. Землі регіону мають високу родючість, але розташування області в зоні ризикованого землеробства стримує розвиток галузі.
Крім того, безперечний вплив має те, що саме Донецька область стала епіцентром бойових дій у 2014–2019 роках і великі площі угідь є небезпечними для обробітку.
Волинська область
22
15

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
1 048 700 га

Орні землі: 673 200 га

Кількість сільгосппідприємств:
1500 (3,5% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: дерново-підзолисті, опідзолені, дернові ґрунти, торфовища

Середня ціна оренди: 1523 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 20%

На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону. Орні ґрунти регіону мають низьку загальну оцінку врожайності — 48 балів за 100-бальною шкалою. Площі під зерновими культурами — 43 бали, цукровими буряками — 41, льоном — 55, картоплею — 78 балів.
При цьому питома вага рослинництва становить 60%. Основні культури вирощування: зернові, технічні, цукровий буряк, картопля, овочеві культури, плодово-ягідна продукція. Основні напрями у тваринництві — виробництво молока та м’яса. Великі ділянки ґрунтів на місці колишніх боліт важкі в обробітку і підготовці до культивування.
Рівненська область
23
14

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
930 000 га

Орні землі: 656 800 га

Кількість сільгосппідприємств:
1243 (3,3% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: дерново-підзолисті, опідзолені, дернові ґрунти

Середня ціна оренди: 1394 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 21%

Природні та кліматичні умови регіону сприятливі для вирощування ріпака, пшениці, кукурудзи, цукрового буряка, льону, круп’яних культур. Питома вага рослинництва — 68%. Зазвичай тут вирощують озимі та ярі зернові культури — пшеницю, ячмінь, рідше кукурудзу; серед технічних культур переважають соя, соняшник, ріпак. Розораність сільгоспугідь області сягає 70%.
Разом з тим ґрунти регіону не мають високої родючості й потребують внесення великої кількості добрив і засобів захисту рослин. Великі ділянки ґрунтів на місці колишніх боліт важкі в обробітку і підготовці до культивування.
На території області переважають малі та середні сільськогосподарські підприємства.
Закарпатська область
24
12

тис. грн/га

Площа земель сільгосппризначення:
470 200 га

Орні землі: 199 800 га

Кількість сільгосппідприємств:
1169 (18% кількості підприємств регіону)

Склад ґрунтів: дерново-підзолисті, дернові, дерново-буроземні ґрунти

Середня ціна оренди: 1241 грн/га

Частка агросектора у ВВП області: 20%

На території області переважають малі сільськогосподарські підприємства, які і забезпечують більшу частку валового аграрного продукту регіону.
Основні культури вирощування — картопля, зернові, плодово-ягідні культури. За природно-економічними умовами сільгоспвиробництво області поділяється на три підзони: низинну, де розміщено 55% земель, передгірську — 21,3% та гірську — 23,7%. У низинній зоні зазвичай вирощують зерно, надранні й пізні овочі, розвивають виноградарство та садівництво. Передгірські та гірські райони спеціалізуються на картоплярстві, садівництві, кормовиробництві, м’ясному та молочному скотарстві, розвитку вівчарства. У регіоні більше 40 000 га сільгоспземель мають дренажні системи.