Сотні тисяч тонн кави та какао, які зберігаються на складах Європейського союзу, опинилися перед загрозою знищення через непередбачувані наслідки нового закону про вирубку лісів, що набрав чинності в червні цього року, передає Financial Times.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Згідно з цим законом, метою якого є заборона продажу в межах ЄС продукції, зокрема кави, какао, пальмової олії та каучуку, які були вирощені в районах, де відбувається вирубка лісів. Міжконтинентальна біржа (ICE), яка є важливим центром торгівлі ф’ючерсами на каву та какао, а також Міжнародний торговельний центр, спільне агентство ООН і Світової організації торгівлі, висловили обурення, зауваживши, що кава та какао, які зберігаються в ЄС протягом перехідного періоду до грудня 2024 року, можуть стати невідповідними новим правилам і повинні бути продані за межами блоку або знищені.
Близько 70% какао у світі постачається з Кот-д’Івуару та Гани, де поширена вирубка лісів і використання дитячої праці. Найбільшими виробниками кави є Бразилія, В’єтнам, Колумбія та Індонезія.
Експерти в області торгівлі висловлюють занепокоєння, вказуючи на можливість того, що продукція не зможе відповідати новим правилам, що може призвести до її видалення з ринку або знищення. Це може призвести до порушень ланцюжка постачань від фермерів до споживачів, що своєю чергою, вплине на галузь та створить значні труднощі.
Нині тривають дискусії з державами-членами ЄС для пошуку вирішення щодо зберігання урожаю, що імпортується протягом перехідного періоду.
Нагадаємо, кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Набув чинності наказ Мінагрополітики “Про затвердження Вимог до екстрактів кави та екстрактів цикорію”, який запроваджує низку вимог до якості, термінології, маркування, етикетування екстрактів кави та екстрактів цикорію.
Кава стала одним з найбільших програшів у ритейлерів у 2022 році: робуста впала на 23%, а арабіка втратила чверть своєї вартості.
З 1 квітня 2023 року вартість кави зросла. Українські мережі супермаркетів раптово підвищують ціни на каву всіх марок, цукор та навіть вершки.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!