Технології     7 місяців тому

Як дотримання сучасних технологій у свинарстві гарантує прогнозовано високі результати


У висококонкурентному ринковому просторі підприємства не мають іншого шляху, як будувати ефективний бізнес. Свинарство – не виключення. У свинарстві існують цикли (чотири-п’ять років), коли можна досить ефективно заробляти, і періоди, коли треба перечекати або навіть виживати, працюючи в нуль чи з від’ємною рентабельністю. Одна з помилок багатьох аграріїв – кон’юнктурно входити в цей бізнес, скориставшись тимчасовою ситуацією, коли ринок переживає цикл високих доходів у свинарстві. За словами президента Асоціації свинарів України Артура Лози, зараз у країні досить високі ціни на свинину живою вагою (49-51 гривня за 1 кг на початку квітня), і є велика зацікавленість у розвитку цього бізнесу. Тому і існуючим гравцям ринку, і тим, хто планує почати бізнес у свинарстві, потрібно закладати підходи і принципи, які б дозволили стратегічно бути конку-рентним весь час.

Акцент на технологію

Крім ринкових чинників на бізнес у свинарстві впливають і екологічні чинники, і зміна міжнародних стандартів, зокрема вимог до благополуччя утримання тварин. Як зауважив Лоза, впровадження європейських стандартів благополуччя в Україні відтермінували до 2024 року, але, плануючи бізнес, треба враховувати і їх.

Економічна ефективність виробництва свинини тісно пов’язана і з організацією виробництва, і з використанням кормів, і з технологією утримання та годівлі. Як зауважує головний технолог компанії «Агропрайм Холдинг» Василь Лимар, така технологія передбачає багато акцентів: мікроклімат, тип годівлі, оптимальний розмір технологічних груп, організацією відтворення тощо. «Це все ланки одного ланцюга, який веде до успішної діяльності підприємства, і порушення однієї з них дає збій у виробництві і в економіці компанії», – підсумовує Лимар. Дрібниць у справі вирощування свиней не існує. Кожен аспект впливає на собівартість свинини та ефективність бізнесу.

Головне – генетика

Один із ключових аспектів технології у свинарстві – вибір генетичного матеріалу. Якщо на початку 2000-х фермери робили акцент на розведенні чистопородних свиней, то тепер виробники розуміють, що найбільш ефективні системи з використанням промислово-го схрещування або гібридизації, каже Лоза. Підприємства використовують різні синтетичні лінії та кроси різних порід, щоб досягти максимальної продуктивності. В Україні немає генетичних компаній, які реалізують весь цикл вирощування і схрещування вихідних материнських і батьківських ліній. Вибираючи селекційну компанію, треба розуміти, з якими параметрами доведеться працювати, щоб відповідно налаштувати систему утримання тварин. Наприклад, суперплодовиті свиноматки (які дають 16-18 голів за опорос) вимагають значно кращих умов утримання і годівлі, ніж менш продуктивні (12-14 поросят за опорос).

Крім того, при виборі генетичного матеріалу, як зауважив Лоза, важливо враховувати такий чинник, як статус здоров’я свиней. Досить розповсюдженою помилкою донедавна був ремонт звичайних стад інтенсивним генетичним матеріалом із високим статусом здоров’я. Коли свині висококласної генетики перемішувалися зі звичайними свинями у стаді, відразу нівелювалася одна з переваг – статус здоров’я свиней.

Ще одна типова помилка – повна заміна поголів’я без належної санітарної обробки ферми. Таким чином від самого початку закладається проблема – серйозне зниження інтенсивності використання генетичного матеріалу нового поголів’я. Тому, за словами Лози, при придбанні діючої свиноферми кращим рішенням буде повна депопуляція і санація ферми, а потім завезення нового поголів’я.

Особливості утримання

Щоб свині демонстрували якісний рівень продуктивності та менше хворіли, їм потрібні комфортні умови утримання. На кожному етапі вирощування (у маточнику, на відгодівлі) існують свої тонкощі створення мікроклімату, які впливають на стан тварин. Наприклад, у маточнику повинен бути найвищий рівень гігієни, важливе забезпечення температурного комфорту, подача свіжого повітря для свиноматки і поросят.

Після відлучення від свиноматки (на 21-28-й день від народження) порося потрапляє у стресові умови: емоційний дискомфорт, зміна годівлі й температурного режиму. У цей період поросята мають вагу 5,5-8 кг і надзвичайно чутливі до негативних факторів. Тому дуже важливо забезпечити комфортні умови, щоб досягти високого рівня збереженості поросят і в подальшому мати кращу продуктивність.

Раніше свинарі досить часто припускалися помилки, економлячи на опаленні свиней на відгодівлі, розповідає Лоза. Дійсно, при достатній щільності утримання свинопоголів’я тварини здатні за рахунок свого тепла підтримувати більш-менш комфортний температурний режим (16-18°С) навіть без опалення. Але тоді вентиляція працює на мінімумі та залишається надлишок вуглекислоти, недостатньо кисню, збільшується вологість повітря, що згубно позначається на здоров’ї тварин, на приростах, на показнику збереженості поросят.

Ще один важливий момент – підтримка мікроклімату влітку. Потрібно регулярно використовувати системи охолодження повітря, кондиціонування, щоб зменшити температурний стрес як для маточного поголів’я, так і для поголів’я на відгодівлі. За високих температур тварини споживають кормів менше на 30-50% у порівнянні зі звичайним умовами, відповідно свиня дасть на 30-50% менший приріст маси в цей період. Середній приріст ваги свині за добу має становити 700-900 г, при інтенсивному вирощуванні – 950-1000 г.

Економія на обігріві/охолодженні приміщень, на автоматизованих системах вентиляції призводить до істотних втрат. Як розповідає Лимар із досвіду «Агропрайм Холдингу», відгодівельний комплекс якого розрахований на 1200 свиноматок, на кожний градус нижче комфортної зони (20 °С) тварини витрачають на 4% більше корму. І цей надлишок іде лише на обігрів і не дає збільшення ваги. Одна свиноматка за рік споживає 1400 кг комбікорму. Тому для 1200 свиноматок додаткові витрати на корми (при вартості 6000 гривень за 1 т) за рік становитимуть 400 000 гривень. Також, за словами Лимаря, дотримання всіх технологічних норм при роботі зі свиноматками – годівля, мікроклімат, технологія штучного осіменіння, здоров’я тварин – прямо впливає на кількість поросят при народженні та відлученні. А кожні умовні 0,5 голови поросят на гніздо – це плюс 1,2 голови свиноматок на рік. Для ферми на 1200 голів це додатково 1440 голів на рік, або 770 000 гривень доходу (з розрахунку 500 гривень за голову).

Раціональний раціон

Одним із головних чинників, який впливає на поліпшення приростів тварини та як наслідок збільшення прибутковості свиноферми, є збалансована годівля. «На корми припадає 60% собівартості вирощування тварини, і завдання підприємця – зробити так, аби отримати максимальний прибуток за мінімальних витрат», – каже інноваційний продакт-менеджер AVA Group Володимир Шило. Збалансований раціон, в якому прораховано, скільки та яких поживних речовин тварина потребує на певному етапі розвитку, допомагає їй максимально розкрити свій генетичний потенціал.

При цьому, за словами Шила, правильна годівля може забезпечити не лише максимальні прирости за мінімальних витрат на корми, але й гарне здоров’я тварин – фактор, який також впливає на кінцеву продуктивність. За даними AVA Group, основний економічний збиток свинарству завдають незаразні хвороби, причому близько 40% з них припадає на захворювання, які виникають через помилки в годівлі.

За словами технолога з годівлі AVA Group Ольги Махно, сьогодні провідні міжнародні фахівці пропонують технологію мультифазової годівлі свиней, зокрема така технологія розроблена і спеціалістами AVA Group. Разом із голландськими експертами вони розробили схему, що складається з чотирьох фаз, на які поділений весь період відгодівлі свиней – від 25 кг до забою.

Для отримання запланованої продуктивності на певному етапі вирощування необхідно закладати відповідну поживність корму, що в свою чергу залежить від того, якій масі тварин відповідатиме ця поживність. Як розповідає Махно, після набору 90 кг темпи росту свині сповільнюються і високопоживний корм на цій стадії не буде оптимально використаний. Враховуючи це, поживність корму для тварин від 90 кг можна знизити без втрати продуктивності, при цьому його вартість зменшиться на 300–500 гривень за 1 т у порівнянні з тим набором кормів, який треба давати свині вагою 65-90 кг.

Ще один додатковий фактор на цій фазі – управління якістю туші. Після 90 кг існує тенденція до збільшення товщини шпику, тому, щоб знизити рівень відкладення жиру в організмі тварини, цим самим підвищуючи вартість свинини, потрібно зменшити енергетичну поживність корму.

Таким чином, завдяки мультифазовій годівлі на фермі на 1000 свиней можна досягти зниження затрат. Враховуючи, що група тварин 1000 голів на фазі набору ваги від 90 до 115 кг орієнтовно споживає 95 т корму, а вартість корму можна зменшити в середньому на 400 грн/т без втрати продуктивності, додаткова економія становитиме 38 000 гривень.

Крім того, мультифазова годівля зумовлює підвищення якості туші (зменшення товщини шпику). Завдяки підвищенню якості туші господарство отримує в середньому на 1,5 грн/кг вищу ціну. Тобто на 1000 голів свиней при середній масі забою 115 кг додатково можна отримати 172 500 гривень.

Ключовим елементом ефективної та рентабельної відгодівлі є не просто використання сучасних порід чи високо-поживних комбікормів, а комбінування цих факторів, зазначає Шило.

Дороге – вигідніше

Як розповів Лимар, при виборі постачальника преміксів «Агропрайм Холдинг» дійшов висновку, що використання більш дорогих, але максимально збалансованих кормів дає кращий прибуток.

Причому, за словами Лимаря, рівень збалансованості раціону впливає на собівартість свинини як через вартість кормів, так і через інші статті витрат: скорочення терміну відгодівлі, підвищення коефіцієнту обороту станкомісць, зменшення витрат на енергоносії та інші матеріали. «До досягнення живої маси 90 кг приріст відбувається за рахунок м’язової тканини, а подальший ріст іде за рахунок жирових тканин, на утворення яких витрачається втричі більше кормів», – зазначає технолог. Тому для кожного періоду розвитку свиней використовують різні рецепти комбікормів із різними рівнями білка та амінокислот. Зазвичай у промислових господарствах це вісім-десять рецептів кормів.

Покращення та прискорення

Фермерське господарство «Новий рівень 2006» на одній зі своїх ферм у 2017 році утримувало близько 800 свиноматок. Власники господарства виявили інтерес до пропонованої AVA Group мультифазової годівлі – генетичний потенціал у господарстві активно розвивався, і ті методи годівлі, які застосовувалися раніше, вже не могли його розкрити. Технологію тестували приблизно півроку для поросят на дорощуванні та свиней на від-годівлі. Завдяки новій лінійці продуктів для мультифазової годівлі скоротився термін відгодівлі, а отже, з’явилася можливість раніше забрати свиней із приміщення і добре підготувати його для наступної групи тварин, розповідає Шило. А це покращує умови утримання, поліпшує мікрофлору, що сприяє зменшенню проблем зі здоров’ям поголів’я. Як результат у господарстві значно скоротилася смертність на дорощуванні та на відгодівлі.

Завдяки кормам, розробленим під чотирифазову годівлю, суттєво скоротився термін досягнення поросятами 30 кг. Якщо раніше у віці 77-78 днів вони важили приблизно 27 кг, то за новою технологією годівлі за 69 днів – 29 кг. Середньодобові прирости зросли більш ніж на 20%, смертність знизилася на 30% – від 1% до 0,7%. Власники господарства підрахували, що загальні витрати на корми для вирощування однієї голови товарної свині знизилися орієнтовно на 150 гривень на місяць, розповідає Махно.

ТЕКСТ: НЕЛЯ ВАСИЛЬЄВА

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!



Читайте також

Вас зацікавить