Агролайф / Відпочинок     23 травня 2019 12:23

Здоровий раціон бізнесмена — як правильно харчуватися

Здоровий раціон — це довголіття, працездатність, енергія та шлях до успіху кожного підприємця. Головний лікар Edem Resort Олексій Башкірцев та шеф-кухар зеленої кухнікомплексу Христина Федочинська розповіли, у чому секрет правильного харчуваннята як його дотримуватися.

Олексій Башкірцев, головний лікар Edem Resort Medical & SPA

Яким має бути денний раціон здорової людини?
Олексій Башкірцев (О.Б.): Здорове харчування — це відповідність добового раціону фізіологічним потребам організму для забезпечення оптимального метаболізму. У сучасному світі, як правило, спостерігаються дві крайності. Перша — перебір у калоріях за рахунок надмірного вживання вуглеводів. А через невитрачені калорії відкладається надлишок маси тіла.
Друга — загальний дефіцит харчових інгредієнтів, що призводить до хронічної втоми, зниження працездатності та низки інших хвороб. Тобто раціон здорової людини має відповідати навантаженням та витраченій енергії протягом дня в роботі. Здоровий раціон для підприємців залежить і від типу управління, стилю роботи. Припустимо, підприємець повинен зараз здобути перемогу та докласти для цього максимум зусиль. А після цього він перепочиває — це спринтер. Якщо підприємець постійно працює у великому напруженні й високі результати потрібно показувати весь час — це стаєр. Здорове харчування не може бути однаковим протягом усього життя. Раціон повинен бути оптимальним для «тут і зараз», відповідати
навантаженням та кількості витраченої енергії. Ми щоденно ставимо своєму організму різні завдання, і відповідно, наше паливо — це їжа. Приклад за типом стаєр — довготривале паливо, вуглеводи, що забезпечують енергією (наприклад, каші). Спринтер — це білки, щось солодке, що забезпечує енергією.


Окремо хотілося б дізнатися про негативний вплив цукру. В чому саме його шкода?
О.Б.: Глюкоза потрібна нашому організму постійно. Це один з енергодонорів. Шкодить його надмірне вживання — на добу людині потрібне надходження однієї столової ложки еквіваленту цукру. Але на сьогодні 80% людей споживають 100 еквівалентів ложок цукру в цукровмісних продуктах. Відповідно, в клітині організму накопичується надлишок цукру, що викликає підвищення рівня інсуліну — гормону, що засвоює цукор. Потім клітина перестає реагувати на інсулін і в людини розвивається цукровий діабет з усіма ускладненнями.
Які продукти варто виключити зі свого раціону для здоров’я?
О.Б.: Виключити з раціону фастфуд, чіпси, ковбаси, сосиски, каву, цукор, крупи, що піддаються обробці (коли зберігається ядро, без оболонки), газовану солодку воду, рафіновані масла, підсилювачі смаку
(приправи в пакетиках), консервацію. Але варто наголосити на тому, що на організм людини впливають не окремі, а всі харчові речовини. Збалансована дієта є основою для підтримки правильного функціонування організму, нормальної діяльності імунної системи, роботи мозку. Вона підібрана відповідно до потреб людини, з урахуванням усіх необхідних харчових речовин, вітамінів та мікроелементів. Та варто все робити поступово. Для початку рекомендується виключити з раціону тільки цукор, через три місяці — вироби з білого борошна (пшеничного). Зміна хоча б цих звичок вже може змінити життя.
Останнім часом говорять про користь здорового голодування. Але як правильнойого проводити?
О.Б.: Голодування стало популярним після присудження Нобелівської премії вченому, який продемонстрував, що стимуляція процесів автофагії (самопоїдання) у тканинах омолоджує організм.
Говорячи просто — клітина починає «з’їдати» накопичене сміття, «шлаки», що утворюються у процесі життєдіяльності. Часткове голодування дійсно сприяє профілактиці захворювань, тонізує та закаляє організм, і в Edem Resort ми розповідаємо, як правильно починати голодування. Варто розпочинати з інтервального — наприклад, раз на тиждень відмовитися від вечері. Дотримуйтеся цього протягом одного
місяця. Якщо ви добре при цьому почуваєтеся, на наступний місяць раз на тиждень виключіть обід та вечерю. На третій місяць раз на тиждень вже практикуйте одноденне голодування. При голодуванні важливо пам’ятати про вживання достатньої кількості рідини. Неправильний вхід в дні голодування зупиняє
важливі анаболічні процеси — синтез кісткових, імунних і мозкових клітин. Тому процес неправильного лікувального голодування призведе до зворотного ефекту і хвороб.
Приїхавши до Edem на програму детоксикації, гість дізнається про основи здорового харчування?

Христина Федочинська, шеф-кухар зеленої кухні Edem Resort Medical & SPA

Христина Федочинська (Х.Ф.): Кожен гість, який перебуває на програмах, проходить консультації дієтолога. Я як шеф зеленої кухні завжди знайомлюся з усіма гостями, що приїздять на програми. Також у нас проводяться майстер-класи, консультативні розмови. Щодо здорового харчування моя головна рекомендація — робити все усвідомлено! Не впадайте у крайнощі, шукайте золоту середину, і таким чином ви віднайдете баланс.
О.Б.: В Edem Resort до кожного гостя індивідуальний підхід, з урахуванням алергій, медичних показань. У комплексі маємо п’ять типів харчування. Перший тип — харчування, що стимулює фізіологічні процеси детоксикації в організмі. Важливо комплексно впливати на першу, другу, третю фази детоксикації в організмі. Також цей тип харчування низькокалорійний з періодами інтервального голодування, що
стимулює процеси автофагії. Інший тип харчування — anti-age. У ньому враховані всі останні наукові тенденції щодо впливу продуктів харчування на передчасне старіння. Третій тип харчування — фітхелс. Цей тип харчування збалансований по білках/жирах/ вуглеводах та побудований таким чином, що в організмі покращується процес обміну речовин, коригується вага та проблемні зони. Два інші типи харчування — це раціон, що впливає на ниркову систему, та харчування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Розкажіть, як ви обираєте продукцію для харчування в Edem Resort?
О.Б.: Якість продукції — одне з найважливіших питань на сьогодні. До нього ми підходимо
прискіпливо та керуємося власними принципами.
Ми використовуємо продукти, якщо вони:
– вирощені з дотриманням біостандартів;
– не консервовані;
– не заморожені;
– вирощені в екогосподарствах, до яких
– ми особисто завітали і бачили на власні очі, як відбувається процес від посадки до постачання на кухню;
– локальні;
– сезонні.
Чи проходить продукція додаткові перевірки?
Х.Ф.: Для нас важливо, щоб гості отримували максимальну користь зі страв, що ми готуємо на зеленій кухні. Тому при відборі продуктів звертаємо увагу на кілька чинників: зовнішній вигляд, результати тестів на нітратні добрива і, звісно, смакові якості, час від збору до доставки. Тобто продукти проходять додаткову перевірку на відповідність всім можливим стандартам контролю якості органолептики. Також проводяться дослідження за різними типами «нітратомірів». В Edem Resort розроблений протокол, за яким продукт контролюється до потрапляння на кухню.

Текст: Дар’я Герман

Читайте також