З нового року зміняться гігієнічні вимоги до виробників свинини

Сьогодні українське свинарство буквально лихоманить від Африканської чуми свиней (АЧС). Так, днями в Харківській та Тернопільській областях зареєстровано спалахи АЧС.

На території Скрипаївського та Мохначанського лісництва мисливських угідь ТОВ «Спортивний клуб мисливців та рибалок» було проведено ліцензійний відстріл двох диких кабанів. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області виявлено ДНК вірус АЧС.

Крім того, на території Іванчакіської сільської ради в урочищі «Під горою» було знайдено два трупи диких кабанів у яких теж виявили вірус АЧС.

«Нині ситуація у свинарстві не з найкращих – скорочується поголів’я, галузь потерпає від епізодичних викликів. Проте робота над покращенням ситуації вже ведеться, насамперед на законодавчому рівні. Це і розробка Інструкції щодо боротьби з АЧС, і рекомендації щодо утримання свиней, адаптація європейського законодавства тощо», – зазначає заступник директора департаменту розвитку тваринництва Мінагрополітики Володимир Пищолка.

Наразі в Україні створюється нове харчове законодавство. Наприклад, уже діє Закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який встановлює гігієнічні вимоги до всіх операторів ринку, і запроваджує НАССР для тих, хто займається переробкою. Проте у перехідний період з’явилася потреба деталізувати вимоги для гравців кожної галузі, оскільки в Законі вони загальні для всіх операторів: кіосків, що торгують солодощами, виробників первинної продукції, м’ясопереробних комплексів тощо.

До речі, наступного року в Україні набуде чинності кілька євроінтеграційних документів. Зокрема, йдеться про Технологічні інструкції зі збереження та утилізації гною свиней та Настанови щодо виконання гігієнічних вимог до операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво, а також забій та первинну переробку туш.

За словами експерта з питань біотехнології тварин Андрія Геті, розробка стандартів зберігання гною націлена на допомогу виробникам аби убезпечити їх від можливих проблем екологічного характеру. Адже в Україні питання утилізації й зберігання гною дуже актуальне для великих свиногосподарств.  

В процесі роботи над документами обов’язково буде враховано досвід європейських країн. Так, розробка Технологічної інструкції відбувається в рамках наближення українського законодавства до норм Євросоюзу.

Залиште коментарій

Please enter your comment!
Please enter your name here