Українці відмовляються від імпортної свинини, та не від сала

З початку року Україна скоротила імпорт свинини на 12,6%. За 8 місяців на зовнішніх ринках закуплено 2 100 тонн. У грошовому вираженні імпорт подорожчав на 15,4% і склав $3,5 млн, повідомляє pigua.info.

Ситуація по субпродуктах неоднозначна. Імпорт однієї з головних позицій — печінки — в цьому році зменшився на 30%, до 7 200 тонн. Інші свинячі субпродукти додали 25% в своїх обсягах — 4 100 тонн, однак втратили 12% своєї вартості.

Імпорт сала залишився практично на тому ж рівні — 28 300 тонн. У ціновому еквіваленті відбулося зростання на 19%, до $17,87 млн.

Зростає й імпорт племінних свиней. «На ринку склався дефіцит. Потрібно нарощувати виробництво, а це можливо лише шляхом збільшення маточного поголів’я, — каже Артур Лоза, президент Асоціації свинарів України. — Це зараз і відбувається. Постачання живих свиней в Україну збільшилось на 28%».

Зо оцінками АСУ, у 2011-2012 роках обсяги імпорту становили близько 30% обсягу споживання свинини в Україні. Нині ситуація змінилась через слабку гривню. Імпортна продукція стала задорогою для українців.

Нині на світовому ринку спостерігається дефіцит свинини. Через це ціни на м’ясо зростають. В Європі кілограм свинини в забійній вазі коштує €1,8.

Залиште коментарій

Please enter your comment!
Please enter your name here