Прогноз: В цьому році на прилавках риби стане більше

У 2018 році загальна пропозиція на внутрішньому ринку водних біоресурсів зросте на 3%−5%. Про це повідомили у ГС «Економічний дискусійний клуб» (ЕДК). Це, в свою чергу, дозволить наростити середнє споживання риби на 0,3 кг до 11 кг на рік на одну людину. Згідно рекомендаціями МОЗ, раціональна норма споживання українцями риби та рибних продуктів визначена на рівні 20 кг на особу на рік, яка за роки незалежності України досягнута не була.

 

Згідно прогнозів ЕДК, очікувана пропозиція на українському ринку сягне 485 тис. тонн, Коли виробництво внутрішнього ринку становитиме 135 тис. тонн.  Все інше, а саме 350 тис тонн, ввезуть з закордону.

«За оперативними митними даними, у 2017 році обсяг імпорту риби та рибопродуктів зріс на 10% та склав 338 тис. тонн, в перерахунку на основний продукт. Три чверті імпортних поставок рибної продукції складає риба морожена, основними постачальниками якої є Ісландія, Норвегія та США. До речі, у минулому році, риба морожена посіла перше місце у ТОП−10 серед товарів аграрного імпорту − ввезено 253 тис. тонн на загальну суму $296 млн. Що становить близько 7% у загальній вартості аграрного імпорту», — йдеться у матеріалі.

За даними експертів, активізації імпорту рибопродуктів до України у 2017 році сприяло зростання доходів населення. Дослідження українського ринку риби та рибопродуктів, виявило тісний кореляційний зв’язок між обсягами імпортних поставок риби та зміною реальних наявних доходів населення. Натомість, експорт рибопродуктів у 2017 року склав символічні 10 тис. тонн, переважно вивозилися рибні консерви до Молдови та Білорусі

«Після окупації АР Крим, обсяги промислового видобутку риби на території України скоротилося майже у 2,5 раза. За попередніми оцінками, у 2017 році промисловий видобуток водних живих ресурсів становитиме 92 тис. тонн, тобто знаходитиметься у межах показників, які фіксуються з 2014 року. При цьому загальний обсяг добування водних живих ресурсів в Україні, з урахуванням домогосподарств, за нашими оцінками, становитиме 132 тис. тонн, що незначно, у межах 3%, вище показника 2016 року», — підрахували фахівці.

Згідно прогнозів, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) середньорічний показник світового споживання риби і рибопродуктів у 2017 році становитиме 20,3 кг на особу на рік, з яких 9,2 кг забезпечувалося за рахунок традиційного  промислового рибальства, а 11,1 кг — за рахунок розвитку аквакультури.

Схожі статті

Залиште коментарій

Please enter your comment!
Please enter your name here