Гігантські гарбузи вирощують майже без «хімії»

Бельгієць Матіас Віллемінс торік поставив світовий рекорд, виростивши гарбуз вагою майже 1200 кілограмів. Цього року його найбільший овоч, найімовірніше, досягне 900 кілограмів, передає freshplaza.

Віллемінс працює у провінційному дослідному центрі з вирощування овочів у Східній Фландрії. Він називає своє заняття «хоббі, яке вийшло з-під контролю».

«З гігантських гарбузів, котрі я посадив, три загинули через зміну погоди. Лишився один», — каже науковець.

Вирощені овочі все ще можна споживати, але зазвичай люди їх не їдять. Там міститься багато води, а це знижує смакові властивості. Після змагання овоч зривається, насіння зберігається для наступної посадки. М’якоть віддають тваринам.

Секрет вирощування гігантських гарбузів – у належному догляді. Кожна рослина має якнайшвидше досягти загальної площі листя 80 м2. На ній має рости лише один овоч, інші систематично видаляються.

«Важливо дати багато води та забезпечити правильне живлення, менше використовувати «хімії», — каже Матіас. — Вагому роль відіграє насіння».

Цього року науковець знову візьме участь в конкурсі. І хоча світовий рекорд побити не вдасться, є ще рекорд Бельгії. На нього і націлився Матіас.

В Україні вирощування гарбузів останніми роками знизилось, хоча попит на гарбузове насіння активно росте. Найбільше вирощують в Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Одеській, Харківській, Запорізькій і Київській областях.

Залиште коментарій

Please enter your comment!
Please enter your name here