Експорт цукру за місяць збільшився на 64%

За перший місяць 2018 року виробники експортувати 76,4 тис. тонн цукру, що на 64% більше ніж попереднього місяця. Про це повідомили у Національній  асоціації   цукровиків   України.

 

За даними керівника аналітичного відділу асоціації «Укрцукор» Руслани Бутило, чверть цих обсягів відвантажена на ринки Туреччини.

«Основні поставки здійснювались до Туреччини — 25%, Узбекистану — 23% та Лівії — 15%. Також, продовжились відвантаження і до Шрі-Ланки – 7,2 тис. т», — каже експерт.

Проте, експорт цукру за вересень-січень 2017/2018 МР, зменшився майже вдвічі показника за аналогічний період минулого маркетингового року.

«За аналогічний період минулого року було експортовано 409,7 тис. т цукру. Як бачимо, цьогорічний показник майже вдвічі нижчий – 250,06 тис. т. Це пов’язане з несприятливою кон’юнктурою на світовому ринку та певним профіцитом, що утворився через перевиробництво цукру в Індії та Бразилії», — додала аналітик.

В «Укрцукрі» запропонували мінімізувати ризики при профіциті цукру збільшенням виробництва з нього продукції з доданою вартістю.

«Наприклад, можна переходити на виробництво біопалива, або ж гранулювати жом і продавати мелясу. Ще одним варіантом є виробництво цукру в дрібному фасуванні, на який є попит в цілому ряді країн», — повідомляють в асоціації.

Зі слів експертів, країни-лідери з виробництва цукру вже давно практикують перерозподіл надлишків цукру на виготовлення біопалива.

«Така «біоетанольна схема» абсолютно не нова і працює в багатьох країнах. Яскравим прикладом є Бразилія, світовий лідер цукрового ринку. Коли ситуація з цінами на ринку цукру стає критичною – цукрові заводи переробляють більшу частину тростини на біоетанол, таким чином зменшуючи пропозицію цукру. Така дія, в свою чергу, впливає на ціни, формуючи більшу прибутковість цукрового виробництва», — пояснила Бутило.

Схожі статті

Залиште коментарій

Please enter your comment!
Please enter your name here